„Támogassa
Megbeszéljük...

Hirtelen harag helyett szerveződést!

21/01/2019 16:57

| Szerzők: tüntetésMikecz Dánielszakszervezetek

Lehet a közvéleménynek olyan érzése, hogy kifulladtak a tüntetések, ám a szombati megmozdulásokból pozitív következtetéseket is le lehet vonni.

2019. január 21. Mikecz Dániel a szombati tüntetésekről
11:22
00:00

Reményt és csalódást is hozott a szombat. Akik reménykednek, abban bíznak, hogy mégis elkezdődött, illetve folytatódott valami, akik csalódottak, azt mondják, olyan kevesen tüntettek, hogy a tiltakozás már ki is fulladt. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetések hullámszerűen jönnek, vagy egy bizonyos ciklusuk. Állandóan nem lehet tömegeket utcára vinni. A hirtelen harag helyett a szerveződés a fontos és ez elindult. A tiltakozók nem hivatásos politikusok, itt olyan politikai részvételről van szó, amely nem formalizált, együttműködést kíván, vitakultúrát. Magyarországon a választások kivételével viszonylag kicsi a politikai aktivitás, de ez változhat, mint ahogy Romániában is megtörtént. 

Pozitívum, hogy csökkent a civilek és a pártok közötti ellentét, erősödni látszanak a szakszervezetek, a Magyar Tudományos Akadémia intézeteiben például teljesen új szervezetek alakultak. Ugyancsak biztató, hogy vidéken a lakosság számához képest viszonylag nagy tüntetések voltak. Ez a helyi ellenzéknek is lehetőséget adott arra, hogy megmutassa magát, ami azért is fontos, mert a pártok beágyazottsága vidéken elég gyenge. Az hogy láthatóvá váltak, az embereknek folyamatos elkötelezettségre ad esélyt, így ha nem is dőlnek le a hatalom falai, legalább roskadozhatnak.

Mikecz Dániel felidézte az elmúlt évek több tízezres tüntetéseit, amelyek bizonyítják, hogy azért évente legalább egyszer megmozdulnak az ellenzéki szavazók.

Pikó András interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Balogh Zoltán.