„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Hétszemélyes matricás – Ez a hivatalos autóálom

25/03/2019 21:20

| Szerző: Klubrádió

Rendkívül elöregedett a magyar autópark, a régi járgányok még veszélyesek is. A kormány nem erre figyel, hanem egész másra. Nézzünk a propaganda mögé.

2019. március 25. Vállalkozók Klubja (2019. március 25., hétfő 14:30)
22:04
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

Néhány tízezer ember veheti igénybe várhatóan azt az autóvásárlási kedvezményt, amelyet a kormány újabban meghirdetett. Nagycsaládosok vásárolhatnak minimum hétszemélyes autót. Pici szépséghiba, hogy az autóra ki kell tenni egy matricát, amely eleve jelzi, hogy milyen társadalmi csoportba tartozik a tulajdonos. Potenciálisan akár kétszázezer család is élhetne a lehetőséggel.

Zách Dániel, a Totalcar munkatársa ezekből a számokból indult ki a Vállalkozók klubjában. A magyar piacon körülbelül 150 ezer autót adnak el évente. A kedvezményes vásárlás feltételeinek mintegy 30 modell felel meg, de kimondható, hogy egy francia gyár Romániában készült autója felel meg leginkább a követelményeknek. Az importőrök évekre előre terveznek, tehát: ha itt meglódul ez a vásárlási kedv, akkor bizony a kedves vevők kénytelenek lesznek várni, akár hosszú hónapokig is.

Ez az akció persze pezsdíti a piacot, de azt nem árt tudni, hogy az országban futó 3.600.000 autónak a negyede 1999 előtt készült, a hazai gépkocsipark átlagéletkora 14 év. Lehet, hogy érdemesebb lenne a „roncsprémiummal” foglalkozni, amely több országban kiválóan működik, és arra ösztönzi a tulajdonosokat, hogy cseréljék le régi, időnként már életveszélyes autóikat.

Kárpáti Iván műsorát a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.