„Klubrádió
Fülbevaló

Nem egy tipikusan női szakma

12/03/2019 13:08

| Szerző: Klubrádió

Először ufóknak nézték őket, most sincsenek túl sokan. Négy évtizede vezethetnek nők autóbuszt.

2019. március 12. Fülbevaló - részlet 19.03.12.
12:00
00:00

Az automata sebességváltók megjelenése volt a fordulópont, nők azóta vezethetnek autóbuszt, pontosan negyven éve. Az első hölgyek trolibuszokból ültek át. Mondjuk most sincsenek túl sokan, a buszvezetők négy százaléka nő.

Háromszéki Csabáné, Flámis Gabriella ma is aktívak, Gulyás Istvánné az első fecskék egyike, ők hárman idézték fel egy pódiumbeszélgetésen, hogy is kerültek a sofőrülésbe. Egyiküket például a teherautók világa fogta meg, onnan váltott. Mindannyiuknak van kedvenc busztípusuk, ha egyszer-egyszer abba ülhetnek, az különleges élmény, bár egyre ritkábban fordul elő, hiszen cserélik a kocsiparkot.

Annak idején furcsán néztek rájuk, mintha ufók lennének. Komolyan bizonyítaniuk kellett, nehogy kinézzék őket a brigádból. A férfi kollégák segítőkészek voltak általában, az utasok pedig többnyire udvariasak. Igaz, a női sofőrök is türelmese viselkedtek, kevesebb utas panaszkodott rájuk, mint a férfiakra.

A rendszerváltás és a nyugati autók megjelenése óta viszont romlott a közlekedési morál – állítják. Kevésbé toleránsak az emberek. Gulyás Istvánné azt mondja, ha nem muszáj, nem is szívesen ül már autóba.

Lay Viktória összeállítását a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 168 óra.hu.