„Klubrádió
Megbeszéljük...

Herman János: Orbán már sietteti az EU-ból való kilépés pillanatát

27/01/2023 18:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Korábban úgy tűnt, hogy bár Orbán felkészül az Európai Unióból való kilépés eshetőségére, de ugyanakkor mindent meg is tesz azért, hogy ez a pillanat a lehető legkésőbb jöjjön el – mondta Herman János volt külügyi államtitkár. Azonban most már úgy tűnik, hogy Orbán Viktor szinte sietteti a kilépés pillanatát, tette hozzá. A volt külügy államtitkár a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a Orbán taktikaváltásának három egyértelmű jele a középhatalmi, magunkat túlbecsülő, nemzetieskedő retorika, az oroszok melletti kiállás és a nyugatnak a folyamatos ostorozása.

2023. január 27. Megbeszéljük - részlet 2023.01.27. Hermann János
16:52
00:00

Az American Conservative nevű portál által közölt beszámoló szerint Orbán Viktor határozottan nem lenne tagja az Európai Uniónak, de a kereskedelmi kapcsolatok miatt kénytelen maradni. A miniszterelnök másik figyelemreméltó kijelentése az volt, hogy az oroszok mindenképpen le fogják győzni Ukrajnát, úgyhogy az EU-nak és a NATO-nak nem kellene támogatnia ezt a vesztes háborút. Ezen kijelentések hatására Herman János volt külügyi államtitkár és volt NATO-nagykövet kénytelen volt felülvizsgálni eddigi elképzeléseit Orbán és az Európai Unió viszonyáról.

Herman korábban úgy gondolta, hogy Orbán felkészül arra az eshetőségre is, hogy lehet majd egyszer egy olyan Európai Unió, amelyben ő nem tud már megmaradni: Nem akar kilépni, de tudatában van, hogy egyrészt az Orbán-rendszer kiépülése, másrészt az Európai Unió további fejlődése teremthet egy olyan helyzetet, amikor már az orbáni Magyarország nem tud az EU tagja maradni. Ugyanakkor a volt NATO nagykövet azt is vallotta, hogy mindezekkel együtt Orbán mindent megtesz azért, hogy a kilépés pillanata a lehető legkésőbb jöjjön el. Ennek okai közt Herman az Unióval fennálló gazdasági vonatkozásokat, az ország presztízsét, illetve külpolitikai lehetőségeit említette. Mostanra azonban Herman úgy gondolja, hogy Orbán szinte sietteti az Unióból való kilépés pillanatát. 

Ennek a fordulatnak az elmúlt év történéseihez van köze – véli Herman. Az ukrán-orosz háború következtében a nyugat összeállt politikailag és katonailag ahhoz, hogy az Európai Unió cselekvőképesnek bizonyuljon ebben a nehéz időszakban – mondta a volt külügyi államtitkár. Hozzátette, valószínűleg Orbánnak nehéz lehet lazítani azokat a kapcsolatokat, amelyek őt már elég nagy erővel kötik Oroszországhoz és más keleti önkényuralmi rendszerekhez: ez veszélyezteti az uniós integráció erősödését. Hermann szerint az orbáni retorika úgy szól, hogy Magyarország szívességet tesz azzal, hogy bent marad a hazafisága miatt, miközben tűri, hogy az Unió különböző szintű ülésein támadják a magyar kormány képviselőit, de mégis itt maradok. Ez a retorika valahogy erősödik, az utolsó időszakban már szinte Orbán minden beszédben előjött – nyilatkozta Herman. 

Másik olyan jel, hogy Orbán komolyan a kilépés megvalósítása felé mozdul az a retorika, miszerint, a miniszterelnök most már szinte szó szerint ismételgeti az orosz érveket a háború ügyében – folytatta Herman. Hozzátette, Orbán kifejezetten azt mondja, hogy semmi esélye, sem Ukrajnának, sem a Nyugatnak, legjobb lenne, hogyha mindannyian megadnák magukat, mert egyébként semmi jóra nem számíthatnak.

Herman szerint a változó retorika harmadik eleme, hogy nagy jelentőséggel jelenik meg a hagyományos nemzetieskedő, retorika a miniszterelnök beszédeiben: az a gondolat, hogy Magyarország pulzál, mint a szív, majd kicsi, aztán majd nagy lesz, és majd kitöltjük a Kárpát-medencét. A vallás csak akkor hasznos, ha nem társul hozzá párbeszéd, hanem elfogadjuk gondolkodás nélkül a vallás tanait.

A volt külügyi államtitkár szerint azonban konszenzus kell ahhoz, hogy egy tagállam kilépjen az Európai Unióból, ami nem lenne meg, hogy ha az EU akarná kizárni valamely tagállamot. Ugyanakkor a tagállamoknak joguk van arra, hogy kilépjenek – ahogy erre példa volt a közelmúltban Nagy-Britannia esete. Herman szerint Orbán és Magyarország erre a pontra még nem jutott el, mert egyrészt a közvélemény nagyon erősen az EU tagság mellett van. Másrészt pedig az EU tagságunk mérlege még mindig pozitív – véli a volt NATO-nagykövet.  

Herman szerint a nyugatot hibáztató orbáni retorika az Amerika-ellenes felhangjának köszönheti népszerűségét. Az Egyesült államokban tapasztalható republikánus-demokrata ellentétek menti megosztottságot látja Európában a volt NATO-nagykövet. Hozzátette, van az Unióban egy sor rossz liberális vezető, akik akkor okozhatnak problémát, amikor az emberek nagy többségbe kerülnek az Unióba, és komolyabban foglalkoznak Magyarországgal. Ekkor kialakulhat egy olyan helyzet, amikor Orbán fokozatosan még a mostaninál is erősebben az Európai Unió ellen hangolja a közvéleményt – véli Herman.

Nagyon sokat fog számítani az, hogy hogyan ér véget ez a háború – mondta a volt államtitkár. A szokásától eltérően Orbán a hitelét egyértelműen föltette az egyik oldalára: most azt mondja, hogy Putyin azért nem veszíthet, mert akkor megbukna – mondta Herman. A volt NATO-nagykövet azt gondolja, hogy Orbán nehezen tudná túléli Putyin vereségét. Hozzátette, ezért Orbán azt hangoztatja, "itt rajta kívül mindenki megőrült a nyugaton, és mennek vakon bele a katasztrófában". Ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy Oroszország veresége esetén Orbán meggyengült pozíciója egyenesen az EU-ból való kilépéshez vezet, de a dilemmája az uniós tagsággal kapcsolatban még nehezebben lesz feloldható – zárta Herman János. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Herman Jánossal
2023. január 27., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György