„Klubrádió
Belső közlés

Heltai Jenő: Szabadság

17/03/2024 18:06

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Heltai Jenő Szabadság című versét hallgathatják meg Kornis Mihály író előadásában.

2024. március 17. Belső közlés (2024.03.17. Heltai Jenő: Szabadság)
04:17
00:00

Heltai Jenő meghatározó szereplője volt az irodalmi életnek a huszadik század első felében, a kialakuló modern magyar irodalom egyik emlékezetes szerzője. Írói és drámaírói életpályája mellett költőként is működött, s most, a március 15-ei hétvégén a költői életművének egy darabját tesszük közzé a honlapunkon is. Szabadság című versét Kornis Mihály író olvasta föl a Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk két évvel ezelőtti költészet napi adásában, amelynek anyagát ő maga válogatta össze – ebbe a csokorba tartozott Heltai verse is, amely a mostani hétvégéhez, a magyar szabadság legfontosabb ünnepéhez is illeszkedik.

A verset, melyet erre a hivatkozásra kattintva szövegesen is elolvashatnak, mától itt, a Klubrádió oldalán is meghallgathatják. Ebben Heltai összefoglalja a szabadság politikai gondolati fogalmával kapcsolatban mindazt, ami elvileg közkeletű lenne, a modernitásban mégis elenyésző figyelem kerül ezekre, alighanem még a rövid életű antik polisz eleve szűk körénél is kevesebben tartják ma szem előtt a gyakorlati életükben is ezeket a szempontokat, például a kezdeményezés és a transzparens énközlés döntő szerepét az uralommal és önuralommal, a „kedvező benyomáskeltéssel” szemben.

A vers a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.