„Klubrádió
Café Péntek

Hat, száz és százötven éves születésnapok

17/11/2023 14:54

| Szerző: Váradi Júlia

Budapest 150 éves, elkészült a Budapest Nagyregény és egy fotókiállítást is rendeztek a XX. század eleji fővárosról készült fényképekből. Idén is jótékonysági aukciót szerveztek képzőművészek a Heti Betevőnek. Gábor Áronnak életműkiállítása nyílt a Műcsarnokban. Ünnepel a Három Holló, és Göncz Árpádné pedig tegnap lett volna száz esztendős. 

2023. november 17. Café Péntek (2023. november 17., péntek 20:00)
51:58
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Konkrétan ezen a héten ünnepeljük Budapest 150. születésnapját, ami épp a Café Péntek adásának napján, november 17-én van. Az ez alkalomból átadott Budapest Nagyregény mindenkit elbűvölt, aki kézbe vehette. Nagy Gabi a Litera főszerkesztője, a könyv egyik szerzője beszélt róla.

Karácsony Gergely a Budapest Nagyregény bemutatóján  a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában
 
Karácsony Gergely a Budapest Nagyregény bemutatóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 

Ugyancsak sokakat elbűvöl a Budapest 150. születésnapjára rendezett fotókiállítás a Nemzeti Galériában. A Budapest. Az első aranykor - Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912) című kiállítás kurátorával, Virágvölgyi Istvánnal beszélgettünk.

Még egy születésnap, a Budapestnél jóval fiatalabb, még csak hat éves, de nagyon fontos hely a Három Holló (Drei Raben). Wilhelm Drostét, az alapítót kérdeztük.  

Körkérdés címmel életműkiállítás zajlik a Műcsarnokban. A kiállító művész, Gábor Áron beszélt a képekről és az életről.

A Heti Betevőt támogató több mint száz művész alkotásai még mindig aukción a Godot GalériábanLőrinczi Krisztina szervezőt faggattuk.

Csütörtökön avatták a Göncz-házaspár padját közel a villához, ahol laktak. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester mondtak beszédet, mi is ott voltunk az eseményen. Göncz Árpádné Göntér Mária Zsuzsanna (Zsuzsa néni, ahogy mindenki hívta) november 16-án lett volna száz éves.

Café Péntek
2023. november 17. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia