„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy a börtönökben is talált túlárazott szerződéseket

31/07/2020 14:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint a büntetésvégrehajtás a hirdetései szervezéséhez 50 millióért bízott meg egy, a kormánypropagandában jól beágyazott céget. De vajon mit akarnak hirdetni a börtönök? – kérdezte a független képviselő.

2020. július 31. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.07.31.)
09:05
00:00

Bocsánatkérésre szólította fel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. 

Ezért elsőként azt kérdeztük Hadházytól: bocsánatot kér? Azt mondta, általában úgy reagálnak az állami vagy kormánypárti szereplők a korrupcióinfóira, hogy közlik: be fogják perelni, ez végigmegy a kormánymédián, de általában nem indul el a per, ha igen, azt meg elveszítik. A BVOP viszont nem is fenyegetőzik perrel, csak bocsánatkérést vár – ez szerinte még inkább azt mutatja, igaz, amit állít. Nem is cáfolják ezeket az információkat, amelyeket az általuk kapott szerződésekből idézett.

Azt mondta: 50 millió forint „lehet, hogy Rogánéknak zsebpénz”, de amúgy borzasztó sok. A BVOP ekkora, 50 milliós szerződést kötött egy évre „médiaügynökségi feladatok ellátására” azzal a céggel, amely sok milliárdért intézi a nagy kormánypropaganda-kampányokat. Tehát a börtönök arra költenek 50 milliót, hogy ha valamit akarnak reklámozni, akkor a médiaügynökség megmondja, hol tegyék. Márpedig az korrupció, ha fölöslegesen és drágán vesz valamit az állam – hangsúlyozta. Valójában mit kell reklámozniuk a börtönöknek? – tette fel a kérdést. A „Gyere a hűvösre!” kampánynak találta csak nyomát, de ez az 50 millió nem a hirdetés költsége, hanem a médiaügynökségnek fizetett összeg.

A másik ügy, amelyet érintett, összességében 30-40 millió forintot jelent évente, ezek a Microsoft terméktámogatási szerződései a BVOP intézményeivel. A Microsoft magyarországi szerződései ügyében nyomoztak az amerikai hatóságok, és megállapították kormányszintű szereplők érintettségét is, a cég nekik fizetett vissza pénzt a szerződés miatt.

Olyan szintű problémák megoldásáról szól ez a terméktámogatási szerződés, mint „ha lefagy a Windows”. Óradíjban szerződtek, óránként 50 ezer forintért, előre rögzítetten 300 órában, ez megtekinthető a szerződésekben. Az ORFK, a NAV is vett ilyen támogatást, annyi az újdonság, hogy a börtönök is részt vettek ebben. Ha országosan nézzük, akkor már milliárdokról van szó.

Hozzátette, jövő héten egy hét szabadságra megy, ha a Hír TV esetleg pont ekkor hívná élő adásba, ahogy azt évek óta nem tették, akkor várjanak vele egy picit.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Hadházy Ákos/Facebook

Reggeli gyors
2020. július 31. péntek 09:05
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert