„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Hogy merészel Tiborcz ilyen szemtelenül nyilatkozni?

6/07/2020 23:06

| Szerző: Klubrádió

„Nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer” – mondta Tiborcz István, a miniszterelnök veje egy hétfői interjúban. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az a nagy kérdés, „hogy merészel Tiborcz ilyen szemtelenül nyilatkozni” az Elios-ügy után. Szerinte azért, mert tudja, hogy az apósa kezében van a százmilliárdokkal kitömött propagandagépezet, amely emberek millióit képes megtéveszteni. Hadházy a nemzeti konzultációs ívek gyűjtéséről is beszélt, és elmondta, már körülbelül 40 ezernél tartanak.

2020. július 06. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos (20.07.06.)
19:44
00:00

„Nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer” – ezt mondta Tiborcz István, a miniszterelnök veje a Portfóliónak adott interjújában. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük (elsősorban a nemzeti konzultációval kapcsolatos akciójukról), aki azt mondta: az első téma nagyon is összefügg a „nemzeti manipulációval”, mert az a nagy kérdés, „hogy merészel Tiborcz ilyen szemtelenül nyilatkozni”. „Milliárdokat keresett egyszerű csalással, közbeszerzések szervezett elcsalásával”, hogy meri azt nyilatkozni, hogy nem szeretne az állammal üzletelni? Azért meri – fogalmazott a képviselő –, mert tudja, hogy az apósa kezében van a százmilliárdokkal kitömött propagandagépezet, amely emberek millióit tudja megtéveszteni és tudja ezeket az ügyeket elrejteni. (Hadházy Ákos itt az Elios-ügyre gondolt, amelyben az EU csalás elleni hivatala, az OLAF költségvetési csalás, sőt szervezett bűnözés gyanúját tárta fel.)

 
Hadházy Ákos a felcsúti kisvasúton (Facebook)
 


A másik témára rátérve a képviselő közölte: azért gyűjtik ezeket az íveket, mert a propagandagépezetet szeretnék legyőzni, nem csak az a cél, hogy minél több ilyen papírt gyűjtsenek össze. Több helyen, Kaposváron, Szekszárdon még ki sem küldték még ki a konzultációt, műsorvezetőnk szerint azért, hogy minél tovább kitartson a téma. Hadházy Ákos jelezte, már online is ki lehet tölteni online a kérdőívet, úgy, hogy ezzel életkort és email-címet kötelező megadni, ezt tehát gyűjtik a beküldőktől. 

Hadházyéknál sok tízezer ív gyűlt már össze, és bár a kormánymédia őket vádolja adatgyűjtéssel, ha valaki olyan borítékban küldi vissza, amelyen rajta van a neve, akkor azt (mármint a borítékot) azonnal megsemmisítik. Körülbelül 40 ezer ív van kézben, pártoktól még nem kapott részeredményt a képviselő. Aki hangsúlyozta: nem versenyeznek a kormány által bemondott számokkal. Az a céljuk, hogy megmutassák, sok embernek van elege az „agymosásból” és aktívan tesz is ellene, elviszi egy gyűjtőpontra a konzultációs papírt, vagy postára adja.

A kormány 2-2,5 millió beküldőről szokott beszámolni korábbi konzultációinál, „de ennek köze nincs a valósághoz” – mondta az ellenzéki politikus. Szerinte valószínűleg azért is lehet online kitölteni, mert nem küldik be elegen. A kormány számait nem tudják ellenőrizni, megpróbálták Szél Bernadettel, de csak 15 percet kaptak a három helyszínen, és még így is „kiderült, hogy csaltak”. Ezt részletezte: 2017-ben, amikor még bármikor beléphettek közintézményekbe a képviselők (azóta ezt szigorították), akkor is több hónapnyi levelezésbe került, hogy a postán (ahova beérkeznek), a NISZ Zrt.-nél (ahol kibontják) és a Kopint-Datorgnál (ahol kiértékelik) megnézhessék rövid időre őket. A három helyszínen más-más számokat mondtak, a postán nyilvántartás se volt arról, hogy melyik nap hány ív érkezett be. Ráadásul a kormány propagandafotóin üres dobozok szerepeltek – tette hozzá. 

 
 Hadházy táblát tart a Parlamentben Kövér László pulpitusa fölé (kép: Facebook)
 


Hadházy Ákos szerint a fizetett kormányhirdetéseket be kell tiltani, és azt kell elérni, hogy a közmédia szolgáljon valódi közcélokat. Szerinte amíg ezt a két problémát nem oldják meg, sajnos minden más pótcselekvésnek minősül. Felvetette a sokszor ismételt kérdést, hogy Magyarország demokrácia-e vagy diktatúra. Szerinte erre egy nulla mutatja meg a választ, mégpedig azért, mert az elmúlt évben nulla ellenzéki pártvezetővel készített élő interjút a közmédia (minden felületét figyelembe véve), de vegyük ki az elhíresült M1-es Karácsony-interjút mert az „komolytalan volt, egy vicc”. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök péntekenként délelőtt a Kossuth rádióban azt beszél, amit akar. Az nem demokrácia, ha a közmédiában az ellenzék csak úgy jelenhet meg, ha le kell járatni – jelentette ki a független képviselő.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. július 06., hétfő 16:00
Műsorvezető: Bolgár György