„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy a „Boldog-módszerről”: Fideszes képviselők egymást buktatják le

9/08/2021 23:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint a „piacozás” a politikusok játékszere. Egy fideszes képviselő körzetében egymástól független falvak ugyanazt a néhány, egyébként budapesti céget hívják meg, amelynek korábban nem volt köze útépítéshez vagy bölcsőde-építéshez, és mindig ezek nyernek az EU-s pályázatokon. Ez pedig – tette hozzá – nem történhet máshogy, csak ha valaki szervezi, és mivel ezek a hálózatok mindig az adott országgyűlési képviselő körzetén belül működnek, „ezek a képviselők tulajdonképpen egymást buktatják le”. Ezt nevezi Hadházy Boldog-módszernek.

2021. augusztus 09. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (21.08.09.)
07:18
00:00

Hadházy Ákos arról írt, hogy egy fideszes képviselő körzetében több polgármester ellen vizsgálat folyik európai uniós támogatások felhasználása miatt. 

A független országgyűlési képviselő az Esti gyorsban elmondta: bár sajnos nem minden esetben, de azt látja, hogy ahol az OLAF vizsgálódik, az EU is figyelemmel kíséri az ügyet, ott elindítják a nyomozást. Ez nem azt jelenti, hogy olyan nagy lelkesedéssel csinálnák – tette hozzá. Szabó Zsolt képviselő ellen már van egy másik eljárás, egy Belize-i offshore-számlán talált egymilliárd forintnyi összegről lehetett hallani. Ebben a képviselő tudomása szerint még tart a nyomozás, benne van az Interpol is, megkeresték a kinti hatóságokat, és Polt Pétertől azt az információt kapta, hogy fedett nyomozást is folytatnak.

Hadházy Ákos szerint viszont a másik ügyben nem kell más, csak meg kell nézni, hogy melyik falvak milyen pályázatokat nyertek, és kik győztek a közbeszerzéseken. Jól látszik, hogy egy választókörzeten belül (ennek a fideszes politikusnak a körzetében) az elvileg egymástól független falvak ugyanazt a néhány, egyébként budapesti céget hívják meg, amelynek korábban nem volt köze útépítéshez vagy bölcsőde-építéshez, és mindig ezek nyernek. Ez nem történhet máshogy, csak úgy, ha valaki szervezi, és mivel ezek a hálózatok mindig az adott országgyűlési képviselő körzetén belül működnek, „ezek a képviselők tulajdonképpen egymást buktatják le”. Hadházy „Boldog-módszernek” hívja ezt, mert Boldog István volt az első, aki lebukott ezzel, és úgy véli, hasonló történt Szabó Zsolt körzetében is.

Úgy fogalmazott: ebben a körzetben a piacozás a politikusok játékszere, egymáshoz pár kilométerre lévő falvakban sok piacot létesítettek. Ez nagyon szomorú, mert ezekre nincs különösebben szükség; alig vannak már olyan kistermelők, akik odavinnék és eladnák a zöldségeiket, de ha vannak is ilyenek, nem a saját faluban, hanem nagyobb településeken kínálnák az árujukat. Ennek ellenére sorban nőttek ki ezek a piacok, és mindig ugyanazokkal a mondatokkal indokolták a létesítésüket, hogy ettől majd fellendül a település gazdasága. 20-25 milliót kaptak, amiért csak néhány deszkapadot és egy pár négyzetméteres konténervécét tettek le; valaki ezen jól keresett – mondta.

Hadházy Ákos beszélt arról is: senki nem gondolta, hogy egy országban tíz év alatt teljesen leépül a bűnüldözés, leépítik a független médiát és az ellenőrző mechanizmusokat. Ez a rendszer úgy épült fel, hogy mindenkinek érdeke lesz jól felhasználni a pénzeket és figyelik országon belül, hogy ne lehessen ellopni. Papíron van is ilyen, egy-egy operatív programnak, amely több száz milliárdról szól, Brüsszelben van egy-két felelőse, Magyarországon viszont elvileg lenne több száz. De a Fidesz kiépítette a „totális bűnszövetkezetet” ezeknek a pénzeknek a politikai alapú elosztására. Lennének amúgy többnyire nagyon tisztességes ellenőrök, viszont ha bármilyen politikusi kötődés kerül elő, leállítják az ellenőrzéseket – mondta. Az EU nem tehet erről, de azt jó hírnek tartja, hogy az Unió egyre inkább tisztában van a magyar helyzettel, egyre többen belátják, hogy a magyar kormányt máshogy nem lehet jobb belátásra bírni, csak az Európai Ügyészséggel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Hadházy Ákos / Facebook

Esti gyors
2021. augusztus 09., hétfő 18:40
Műsorvezető: Dési János