„Támogassa
Reggeli gyors

Ha ma besétál egy adjunktus a bankba, nem hitelképes

20/02/2024 13:48

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Legalább 50 százalékos béremelést szeretnének az ELTE dolgozói. A szakszervezetnél úgy értesültek, hogy Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár jogosnak tartja a bérigényt, kérdés ennek lesz-e látszatja a költségvetésben. Gregor Anikó, az egyetem docense, szakszervezeti titkár a Reggeli gyorsban egyelőre azt javasolta a kollégáknak, lépjenek be a szakszervezetbe. 

2024. február 20. Reggeli gyors - részlet Gregor Anikó 2024.02.20.
08:05
00:00
Béremelést követelnek az ELTE dolgozói: pár nap alatt közel 1200-an támogatták aláírásukkal azt a nyílt levelet, amelyet a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi szervezete (FDSZ-ELTE) és az egyetem Közalkalmazotti Tanácsa közösen címeznek az állami fenntartónak.

A nyílt levelet itt találják.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a méltatlanból a méltóság teli irányába mozduljanak a bérek" – mondta Gregor Anikó, az ELTE docense, szakszervezeti titkár a Reggeli gyorsban. Egy tanársegéd, ha nem jár neki semmilyen szja kedvezmény, nettó 252 700 forintot kap kézhez, egy adjunktus 279 300 forintot. Tragikomikus összegek, ha valaki besétál ezzel a bankba, nem hitelképes – mutatott rá Gregor. 

2021-ben és '22-ben 15-15 százalékos illetménykiegészítés volt, de ezt a '22-es 15 százalékos, illetve a tavalyi 18 százalékos maginfláció felemésztette. Ez eltűnt. Azt szeretnénk, ha ezt a kiegészítést az alapbérbe olvasztanák, továbbá legalább 50 százalékos azonnali béremelést szeretnénk elérni – mondta Gregor.

Az ELTE azon kevés felsőoktatási intézmény közé tartozik, amely nem esett át modellváltáson, továbbra is az állam a fenntartója. Gregor arról számolt be, hogy a hozzájuk eljutott információk szerint Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár elismerte a bérigény jogosságát. "Ezért abban bízunk, hogy a következő hetekben amikor megérkezik az intézményre vonatkozó részletes költségvetés, akkor abban egy extra sorban már szerepel majd, hogy béremelésre mennyit szán a fenntartó" – mondta Gregor. 

A szakszervezet számításai szerint, ha minden ELTE-s dolgozó bruttó bérét 30 százalékkal emelnék meg az kb. 7,5 milliárd forintba kerülne az államnak évente. Nyilván nagyobb emelés esetén nagyobb lenne az összeg. Úgy látom, hogy ha valamire van kormányzati akarat, akkor van rá pénz is – tette hozzá Gregor.

Arról, hogy milyen tiltakozási formát tudnak választani, ha mégsem jelenne meg az extra sor a költségvetésben Gregor ezen a ponton nem akart nyilatkozni, hiszen az mindig azon múlik, hogy a dolgozók meddig hajlandóak elmenni. Mindenesetre arra biztatta a kollégáit, hogy lépjenek be a szakszervezetbe.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gregor Anikóval
2024. február 20., kedd, 07:33
Riporter: Dési János