„Támogassa
Reggeli gyors

"Ha a jogállamisági mechanizmus elindul, végleg elveszíthetünk uniós forrásokat"

20/04/2022 12:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Jelenleg minden lehetősége megvan a kormánynak hozzáférni az uniós forrásokhoz, elfogadható felhasználási terv mellett – véli Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund külpolitikai elemzője szerint változik a helyzet, ha a jogállamisági mechanizmust végrehajtják, mely esetben véglegesen megvonhat forrásokat az unió.

2022. április 20. Reggeli gyors - részlet 22.04.20. Hegedűs Dániel
06:42
00:00

Mindamellett, hogy a helyreállítási alap Magyarország számára biztosított forrása a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt elérhetetlen, "az Európai Unió számos területtől, és jogcímen folyósít támogatást". Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund külpolitikai elemzője a Klubrádiónak elmondta, például agrártámogatások esetében az EU 2021 és 2027 közt 12 milliárd eurót biztsít. E téren még nem tervez az unió szigorítást bevezetni.

Jelenleg a 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást, és a 9 milliárd eurós kedvezményes kamatozású hitelt magában foglaló helyreállítási alaphoz – melynek célja a koronavírus okozta válság kezelése – azért nem fér hozzá Magyarország, mert a kormány nem tudott olyan költési tervet prezentálni az Európai Bizottság számára, és a jogállamisággal kapcsolatban megfogalmazott ajánlásokat sem vette figyelembe.

Az EU a kohéziós politika területén 19 milliárd eurót biztosít Magyarország számára 2021 és 2027 közt regionális, munkaerőpiaci fejlesztésekre költhetne Magyarország. Ezek kifizetése ugyancsak a jogállamisági és korrupciós aggályok, miatt akadt el.

Hangsúlyozta, hogy ezekről a pénzekről "nem csúszott le Magyarország", az összegek továbbra is hozzáférhetővé vállnak, amennyiben Magyarország a hozzáféréshez szükséges feltételeket megteremti, megfelelő helyreállítási tervet dolgoz ki, és nyújt be az Európai Bizottság számára.

Orbán Viktor Brüsszelben
 
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI
 

Az Európai Bizottság azonban a jövő héten indítja el hivatalosan a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Ha pedig a folyamat végén az Európai Parlament minősített többséggel támogatják, akkor kiróhatnak olyan büntetéseket, amelyek végleges forrásvesztést jelentenek. A kérdés az Hegedűs szerint, hogy milyen mértékű büntetésekre számíthatunk, mert Magyarország az első az Európai Unió történetében, amellyel szemben a mechanizmust alkalmazzák.

A szakember úgy véli, hogy ha valóban a sérelmek mértékével arányos szankciókról van szó, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljes kifizetési tételeket függesztenek fel. Valószínűbb, hogy 10-15 százalékos büntetésekről lesz szó. Ez 100 millió eurós árkategóriát jelent.

A teljes beszélgetést a feenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2022.04.20., szerda 7:30
Riporter: Para-Kovács Imre