„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyurcsány visszatérésre készül - heteken belül kiderül, ez kormányváltást jelent-e

15/09/2022 11:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Gyurcsány Ferenc politikailag túlélte a támadásokat, és szerdán belecsapott a lecsóba, és az ellenzék vezető erejének nevezte ki magát, továbbá arról írt, hogy küzdelmet indít Orbán leváltásáért. De mi értelme volt a csendet éppen most megtörni? Mire számít a volt kormányfő, és mi következhet az ellenzék térfelén a következő hetekben? Szentpéteri Nagy Richard politológus beszélt a Reggeli gyorsban.

2022. szeptember 15. Reggeli gyors - részlet 2022.09.15. Szentpéteri Nagy Richard
06:38
00:00

Para-Kovács Imre műsorvezető régi vágya teljesült csütörtökön reggel, amikor Szentpéteri Nagy Richard politikai elemzővel együtt értékelhették Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének legújabb bejegyzését: ez lett volna az "Egyedül vagyunk, Tibor! Egyedül" horngyulai pillanata a volt kormányfőnek? Szentpéteri Nagy szerint Gyurcsány Ferenc csak tényeket közölt, amikor arról írt, hogy csak a DK maradt az ellenzéki oldalon: "ha szétnézünk a palettán - a jobboldali Jobbikot és a Mi Hazánkat és a balközép Momentumot leszámítva - nincs más társaság, mint a DK" - mondta az elemző.

Választás 2022 - Plakátok
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. március 30. Óriásplakátok Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án. Április 3-án tartják az országgyűlési választásokat és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazást. A plakátokon Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök (b) és Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje látható. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Szentpéteri Nagy szerint a Momentum az utóbbi hónapokban "politikai hibák egész sorát követte el", ami lehetetlenné tette a párt fejlődését, "a maradék pártok pedig nem léteznek: az LMP egy nem létező formáció, ami a Párbeszédre is elmondható", és Szentpéteri Nagy szerint ma már az MSZP-nél sem az a kérdés, hogy bejutna-e a parlamentbe, hanem tendenciaszerűen az 1-2 százalékos tartományba került. Ezen pártok véleménye ma már kevésbé releváns, mint pár hónapja volt, jelentette ki.

Arról is beszélt az elemző, hogy bár az ellenzéki pártok összefogási kísérletei "félig sikeresek, félig sikertelenek voltak", de szerinte ennek ellenére az összefogásnak még mindig vannak hívei, továbbá ott vannak a felsorolt "nem létező", de nevükben még létező pártok, amiknek alternatívaképző szerepük lehet, ezért a Demokratikus Koalíciónak - tankönyvszerűen - most mondania kell valamit, és mond is valamit: hogy hogyan helyezi el magát a többiekhez képest, és hogy nem vár másokra, akár egyedül is elindul, amihez mások csatlakozhatnak. Ez egy olyanfajta üzenet, ami a választók tízezrei számára befogadható - mondta Szentpéteri Nagy Richard.

Az elemző szerint a DK hívei is ezt várják tőle. De szerinte ez természetes, hiszen "arra tartjuk a pártokat, hogy alternatívát képezzenek, és jelezzék, léteznek, és olyan magatartást  tanúsítsanak, ami a választóknak vonzó. Felkínálják magukat".

Gyurcsány arról is írt, hogy már megfizetett, amivel kapcsolatban Szentpéteri Nagy azt mondta, hogy a volt kormányfő olyan támadásokat kapott, amiket csak erős személyiséggel lehet kibírni, és a mai napig ő az első számú célpont. Persze az elemző szerint arról is midenkinek meglehet a véleménye, hogy ennek mi az oka, de Gyurcsány politikailag túlélte. Szentpéteri szerint nemcsak túlélte, hanem elismerendő politikai teljesítményt mutat fel, amikor felépítette "az ellenzék egyetlen pártként működő pártját". Ez ha nem is Gyurcsány feltámadása, de a folyamatos jelenléte elismerésre méltó, mondta.

Szerinte Gyurcsány által beharangozott készülődés is egy megmagyarázandó kifejezés: amit azt jelenti, hogy hosszabb távon a kormány átvételére is kész "ez a magát erősnek mutató társaság", és szerinte pár héten belül ki is fog ez derülni, és a politikai alternatíva felmutatása, a programképzés, és a személyiségek felmutatása várható. "Erő, képesség, tehetség": ezek felmutatása történik arra az esetre, ha olyan pillanat következik be, hogy egy váltás iránti igény megfogalmazódik a társadalomban.