„A
Megbeszéljük...

Gréczy: Az ellenzék ne biztosítson paravánt a Fidesz rendezvényeihez, mintha lenne itt demokratikus diskurzus

29/08/2022 22:10

| Szerző: Klubrádió

Fideszes rendezvényen, fideszes moderátorokkal, fideszes közönség előtt nincs értelme diskurzust folytatni – jelentette ki Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője, frakciószóvivője a tihanyi Tranzit fesztiválra és Tusványosra reagálva, utóbbit "politikai autodafénak" nevezte. Ehelyett amikor az emberek megérzik, hogy itt a válság és nagyon nagy szociális problémák zúdulnak a legtöbb magyar családra, akkor a rendszer ellenzékeként kell fellépni – közölte.

2022. augusztus 29. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Gréczy Zsolt - 2022.08.29.
16:33
00:00

A DK álláspontja erősen különbözik a többi ellenzéki pártétól abból a szempontból, hogy érdemes-e részt venni fideszes rendezvényeken, mint amilyen a tihanyi Tranzit fesztivál is volt.

Erről kérdeztük Gréczy Zsoltot, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét, frakciószóvivőjét, aki elmondta: a DK is szokott kapni ilyen típusú meghívókat, de szerinte a fideszesek is tudják, hogy nem vesznek részt ilyen rendezvényeken, ahogy a Bálványosi Szabadegyetemen rendezett „politikai autodafékon” sem. Hangsúlyozta: szerintük nincs olyan feladata az ellenzéknek, hogy paravánt biztosítson a Fidesz rendezvényeihez, azt a látszatot keltve, mintha demokratikus diskurzus lenne az országban, ahol persze vannak viták kormánypárt és ellenzék között, de azok természetesek. Nem hagyhatják, hogy a Fidesz ezzel az érvvel akár az EU-ban próbálja érvényesíteni a saját szempontjait, úgy beállítva a helyzetet, mintha Magyarország demokratikus jogállam lenne.

Fideszes rendezvényen, fideszes moderátorokkal, fideszes közönség előtt nincs értelme diskurzust folytatni – jelentette ki Gréczy. Ráadásul „tudjuk, hogy mindent letagadnak, hazudnak”, minden érvre valamilyen személyeskedés lesz a válasz. Hozzátette: pont azokról a kérdésekről nem lehet velük beszélni, amelyek a legfeszítőbbek jelenleg az országban, beleértve az inflációt, a „brutális rezsiemelést”, hogy most már mentőállomások is gyűjtenek benzinre, hogy iskolákban vált kérdésessé a fűtés, üzletek is bezárhatnak ősszel, ha nem tudják eltartani magukat. Jelezte, nem vitatja Hajnal Miklós és a többiek jóhiszeműségét, csak a DK mást gondol. Kiemelte: a rendszerrel szemben kell fellépni, harcolni, „mert ez egy romlott, gonosz rendszer, amely ellopja a magyarok pénzét, tönkretette az ország nemzetközi kapcsolatait, felszámolta a sajtószabadságot és a demokratikus intézményrendszert”. A parlamenti viták szerinte természetesek, mert az a munkahelyük, de az nem kötelező, hogy fideszes rendezvényre járjanak.

Megjegyezte: független műsorvezető előtt, független sajtófelületen akár lenne is értelme ilyen vitáknak, de az olyan fórumok, mint a tihanyi, nem segítenek a tisztánlátásban, hiszen akik ilyen rendezvényekre elmennek, azoknak „mondhatsz bármit”, a fideszes narratívát visszhangozzák. Eleve olyan az egész, mintha egy focimeccsen ők 12-en lennének, az ellenzék kapuja kétszer akkora lenne, és ha az ellenzéknél lenne a labda, akkor ki kellene cserélni egy medicinlabdára. Valamint – tette hozzá – a Fidesz „vitakultúrája” arra épül, hogy „ha teheted, öld meg az ellenfeledet”, ahogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke is írta hétfői bejegyzésében.

Szerinte az ország még nem értette meg, hogy rútul be lett csapva, és szeptember-októberre várható, hogy ez eljusson mindenkihez. Mert sokan nem hiszik el, hogy százezer forint lesz a gázszámla és nálunk a legmagasabb az élelmiszerár-infláció az EU-ban. Gréczy Zsolt azt mondta: az elmúlt hatvan év legdurvább válsága jön és ezért Orbán Viktor a hibás, aki 12 éve kétharmaddal, teljhatalommal, saját magának megszavaztatott háborús válsághelyzettel „gyakorlatilag élet-halál ura” az országban. Tehát amikor az emberek megérzik, hogy itt a válság és nagyon nagy szociális problémák zúdulnak a legtöbb magyar családra, akkor a rendszer ellenzékeként kell fellépni, nem fideszesekkel diskurálni – közölte.

A Tranzit fesztiválon részt vevő, ott Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával vitázó Hajnal Miklós momentumos parlamenti képviselőt is megkérdeztük ugyanerről, az ő álláspontját ebben a cikkünkben olvashatják.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. augusztus 29., hétfő 17:15
Műsorvezető: Bolgár György