„Hírek
Megbeszéljük...

Hajnal Miklós: "Ha a DK ellenzi a részvételt a Tranziton, akkor a parlamentből is kivonulhatna"

29/08/2022 19:27

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Most tegye fel a kezét, aki elhiszi, hogy az ellenzék nemátalakító propagandát terjesztett volna az óvodákban" – kérte Hajnal Miklós momentumos parlamenti képviselő a közönséget a fideszes Tranzit fesztiválon megrendezett vitáján. A kérdésre meghökkentő válasz érkezett, ugyanis a közönség többsége felemelte a kezét. Hajnal a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, ezt nem pofonként élte meg, a vitakultúra javítása érdekében be kell vállalni az egyenlőtlen feltételek mellett zajló vitákat is.

2022. augusztus 29. Megbeszéljük - részlet 2022.08.29. Hajnal Miklós
15:10
00:00

Amíg a bizonytalanok és a Fidesz-szavazók nem várják el, hogy a kormánypárti politikusok kiálljanak vitázni saját pályán kívül is, addig csak egyenlőtlen körülmények közt lehet velük "összecsapni" – mondta Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője. Szerinte az ellenzéki politikusoknak el kell menniük "idegenbe" is vitatkozni, hogy az antidemokratikus keretek megváltozzanak végre. 

Múlt pénteken Tihanyban, a Tranzit közéleti fesztiválon rendeztek vitát többek közt a Momentum országgyűlési képviselője és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitka között. Hajnal Miklós megkérdezte a közönséget, tényleg elhiszik-e, ha az országgyűlési választásokon az ellenzék nyert volna, akkor valóban nemátalakító műtétek propagálása ment volna az óvodákban. A közönség túlnyomó része szerint igen, ez történt volna. Hajnal utólag azt mondta a Klubrádiónak, szerinte ezzel a fideszes törzsközönség leleplezte magát. Az egyik elképzelhető magyarázatnak azt tartja, hogy a résztvevők valóban elhiszik a kormány hazug propagandáját. A másik – még rosszabb – forgatókönyv szerint nem is hiszik el, csak megfelelési kényszerből tették fel a kezüket – fejtette ki Hajnal.

Bolgár György műsorvezető felvetette, az ellenzéknek nem kellene-e kihasználni az esemény visszhangját, és követelni a közmédiától, hogy ezután oda is bemehessenek elmondani a véleményüket és a kormánnyal szembeni kritikájukat. Hajnalnak tetszett a felvetés, ugyanakkor az ő terveik szerint viszonozni szeretnék a meghívást, és egy saját rendezvényre kívánják elhívni a fideszes politikusokat moderált körülmények közt zajló vitára.

Hajnal Miklós szerint a Fidesz biztonsági játékot játszik, amikor a saját holdudvarukból, híveikből álló közönség előtt mernek csak kiállni vitázni. Feltételezi, hogy a vitapartnere előre tisztában volt a kérdésekkel. Ugyanakkor szerinte az egyenlőtlen feltételek mellett is vállalni kell a vitát a Fidesz politikusaival, mivel ezáltal nem érheti őket a kettős mérce vádja, így pedig fokozatosan ideális kereteket lehetne szabni a hazai vitakultúrának. Hozzátette, hogy ellenzéki politikusként elkerülhető a vereség, hogyha a résztvevő felkészült, illetve, ha rá tud mutatni a Fidesz hazugságaira.

A DK ugyanakkor nem fogadta el a meghívást az egyenlőtlen feltételekre hivatkozva. Hajnal szerint az ellenzéknek ki kell használnia a neki jutó szűkös mozgásteret is. Ha a DK ennyire végletesen visszautasítja a Fidesz játékszabályait, akkor a parlamenti működésből is ki kellene vonulniuk – fogalmazott Hajnal.  A DK álláspontjáról megkérdeztük Gréczy Zsolt parlamenti képviselőt, akinek az álláspontját ebben a cikkünkben olvashatják.

Megbeszéljük/ Interjú Hajnal Miklóssal
2022. augusztus 29., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György