„Klubrádió
Ötös

Geréb Ágnes azt tervezi, visszamegy dolgozni a "szülések köré"

15/09/2022 10:32

| Szerző: Klubrádió

Geréb Ágnes pszichológust, szülész-nőgyógyászt és független bábát, az apás szülés és az otthonszülés hazai úttörőjét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A tizenöt évvel ezelőtt általa kísért egyik otthonszülés során történt tragédia nagy port kavart, megosztotta a közvéleményt. A helyzet azóta sem változott, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hallgatóinktól is kapott hideget, meleget az Ötösben, ahol Falusi Marian és Lang Györgyi műsorvezetőkkel beszélgetett. Geréb Ágnes nem érzi úgy, hogy bármiért is magyarázkodnia kellene, ma sem tenne semmit másképpen, mint azon a napon bábaként tett. Szerinte, ha a nők minden tragédiáról hallanának, ami a kórházakban történik, ott sem mernének szülni.

Több letartóztatásban és házi őrizetben töltött év, valamint az ezzel járó szakmai eltiltás után Geréb Ágnes azon gondolkodik, ismét visszamegy dolgozni a "szülések köré". Úgy érzi, annak idején túl gyorsan és élesen vágták el mindentől, ezért szeretne még pár évig újra ezen a területen dolgozni. Ez – épp mert annak idején annyira hirtelen szakították meg a szülészi pályáját –önmaga számára a gyógyulás útját is jelentené. Hozzátette azonban, hogy nem sokáig menne vissza, csak picit, mert azért "eltelt jól az idő".

 
Geréb Ágnes/Forrás: Youtube
 
 

Azt mondta, nem szeretne védekezni a múltért, mert mindig azt tette, amit a legjobbnak tartott, akkor is, amikor a váll elakadási szindrómával világra jött kisbaba meghalt. Fontosnak tartotta elmondani, hogy ebben a rendellenességben kórházakban is halnak meg csecsemők, csak ez nem kap akkora visszhangot. Amit szerencsésnek tart, mert úgy véli, ha a szülni készülő nők mindenről hallanának, ami megtörténhet, félnének kórházba menni.

2022. szeptember 07. Ötös - Geréb Ágnes interjú (2022. szeptember 7.)
38:09
00:00

Hiszi, hogy minden nő ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Minden szülést egyformának és mégis másnak lát, pedig több, mint tízezer szülésnél volt jelen, ebből otthonkísért háromezer-ötszázat, klinikai évei alatt pedig közel hétezer szülést vezetett le, vagy volt jelen rajtuk. Az otthonkísért szülésekből, úgy éli meg, mindegyikre emlékszik, ahogy ő mondja, ezeknek mind van egy külön kis doboza a szívében. Akikre pedig nem emlékszik, az azért van, mert esetükben nem emlékszik, hogy nem emlékszik rájuk. Mindenesetre az otthonszülések egyedi élményeivel szemben a kórházi szülések emléke csak masszaként maradt meg benne – tette hozzá.

Geréb Ágnest foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla 2007-ben. A vád szerint Geréb megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000-ben lezajlott otthonszülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott.

Tevékenységét ennek ellenére folytatta, otthonukban szülő nőknek segédkezett. 2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette.

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10-én súlyosbított ítéletet hozott. Öt helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is kapott.

2018-ban Áder János államfő részleges kegyelemben részesítette, így nem kellett letöltenie a szabadságvesztését.  A kegyelmi döntés meghagyta az orvosi és szülésznői szakma gyakorlásától való eltiltást, és nem mentesítette Geréb Ágnest a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól sem. (Wikipédia)

Geréb Ágnes szült otthon és kórházban is, neki az első vált be jobban, ezért szereti csinálni is. Elmondta, hogy a bábáknak nem érdekük, hogy minél több nő válassza az otthonszülést, ők arra törekszenek, hogy mindenki a neki legjobban megfelelő módon adjon életet gyermekének. Soha senkit nem beszélt rá semmire, hiszen nem mindenkinek ugyanaz való.

Tapasztalata szerint szülés során minden vajúdó nő eljut oda, hogy úgy érzi, ebbe most belehal, hiszen a születés nagyon közel van a halálhoz. Minden születéskor jelen van a halál valamilyen formában. Olyankor jó, ha van ott valaki, aki megnyugtat és elmondja, hogy ez az érzés természetes.

Szerinte – és a statisztikák is ezt mutatják – nem kevésbé veszélyes otthon szülni, mint kórházban. Az otthonszülést szabályzó rendelet leginkább arról szól, hogy mit nem szabad csinálni, nem pedig arról, hogy van egy kompetens személy, aki el tudja dönteni, hogy adott helyzetben mit kell tenni. Véleménye szerint a szüléshez csak az anya és a kisbaba jelenléte a fontos, tulajdonképpen minden más csak a jobb körülményeket segíti, védi a szülést és a nőt.

Ellentmondásosnak látja a jelenlegi rendelkezéseket és a szülészetek helyzetét, de ami a legjobban elszomorítja, hogy nem csökkent a császármetszések száma. Hallott olyat női orvostól, hogy azt mondta egy vajúdónak, ne keseredjen el, mindjárt kiürül a műtő és mehetnek. Úgy véli, jó hogy létezik császármetszés, és amikor szükséges, akkor életmentő. A szükségtelen beavatkozások számát azonban lehetne, sőt kellene is csökkenteni, hiszen visszavonhatatlan következményei lehetnek annak, hogy van olyan kórház, ahol hetven százalékban, de olyan ország is, ahol kilencven százalékban császármetszéssel szülnek a nők.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös/Vendég Geréb Ágnes
2022 szeptember 7., szerda 10.05
Műsorvezető: Falusi Mariann és Lang Györgyi