„Klubrádió
Reggeli gyors

Kórház a város szélén (se)

7/06/2022 15:15

| Szerző: Klubrádió

A szülész-nőgyógyász szakemberek esetében nem elég a megemelt orvosi fizetés. A megoldás az lehetne, ha az állami kórházakban is megengednénk, hogy plusz pénzért plusz szolgáltatásokat lehessen igénybe venni – mondta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a Klubrádióban.

2022. június 07. Reggeli gyors - részlet 2022.06.07. Rékassy Balázs
08:59
00:00
Az utóbbi napokban derült ki, hogy júniustól a mohácsiak már csak Pécsen tudnak szülni, illetve, hogy a szolnoki Hetényi Géza megyei kórházban csak hétfőn és szerdán szülhetnek a kismamák. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász beszélt a magyar egészségügy helyzetéről a Reggeli gyorsban.

Rékassy szerint a szülész-nőgyógyászok esetében nem elég a megemelt orvosi fizetés, figyelembe véve, hogy ezzel egy időben megtiltották a paraszolvenciát. "A hálapénz működött. Az orvos vállalta, hogy felkel éjjel akár hétvégén is és bemegy az őt választó nőhöz azért, mert tudta, hogy ezért cserébe tisztességes paraszolvenciát kap. Elméletben a várandós nő is jobban járna szakmailag, ha az éppen aktuális összeszokott ügyeletes teamnél szülne, de a gyakorlat azt bizonyította, hogy egyrészről a kismamák is ragaszkodnak az orvosukhoz, másrészről egy átlagos, megfelelő tapasztalattal rendelkező szülésznek az az egy és kétmillió forint közötti fizetés sajnos még mindig nem elég, számukra nem vonzó, ezért a szülészek nagyon sok esetben a magánellátást választják. Ez viszont nem jelent megoldást mindenki számára. Sokan nem tudják kifizetni egy magánkórházi ellátás költségeit" – mondta az egészségügyi közgazdász.

Fotó: Pixabay
 

A szakember szerint az lehetne a megoldás, hogy az állami kórházakban is megengedjük, hogy plusz pénzért plusz szolgáltatásokat lehessen igénybe venni (az egyágyas szobától kezdve bármilyen alternatív megoldásokig). Ha valaki ragaszkodik a saját orvosához, akkor ne a saját orvosának fizessen feketén, hanem legálisan a kórháznak, ami ebből a pénzből kifizeti az orvost és a szülésznőt; illetve ha egy orvos vagy orvoscsapat az átlagnál jobban dogozik, azt honorálja a biztosító is, és magasabb bért kapjon

"Vonzóbbá kellene tenni az egészségügyet, ahogy a tanároknak is megfelelő fizetést kellene adni, hiszen saját magunkról, saját jövőnkről és egészségünkről van szó. Nem jelent megoldást a magánegészségügy, hisz az soha nem fog tudni például stroke-ellátást nyújtani. Ez egy olyan költséges megoldás, amit megyei vagy régiós szinten kell megszervezni" – mondta Rékassy Balázs. "Az országunk fejlettségéhez, gazdasági állapotához képest sokkal rosszabb a lakosság egészségi állapota és az egészségügyi rendszerünk állapota is. Ez életveszélyes. Részben ennek köszönhetően Magyarországon sokkal hamarabb veszítünk el embereket, mint ahogy azt kellene" – tette hozzá az egészségügyi közgazdász.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázzsal
2022.06.07., kedd 07:33
Riporter: Dési János