„Klubrádió
Esti gyors

Támogatások - túl későn, túl kevés

24/02/2021 21:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg a kormány a hozzá közelálló, területükön egyre inkább monopol helyzetet teremtő vállalatoknak igyekezett minél több támogatást eljuttatni a járvány ideje alatt, a kisvállalatok, ha kapnak is támogatást, az nem jelent valós segítséget. Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke úgy véli, hogy a komány kényszerpályán mozog. Ha nem a baráti kör vállalatainak juttatja az uniós támogatások legnagyobb részét, akkor megvan az esélye annak, hogy elvesztik e kör támogatását. Ezt nyilván nem kockáztatja meg Orbán Viktor. Másfelől a kisvállalatok kivérztetésével, könnyebb felvásárolni a csődközelbe került cégeket, illetve amennyiben csődbe mennek, piac szabadul fel.

2021. február 24. Esti gyors - részlet 21.02.24. Mellár Tamás
08:06
00:00

Egy kis bár története kering a neten, amelyik három és fél hónapig várt a kormány által beígért kormányzati segítségre, amikor pedig megérkezett a pénz, és elosztották azon dolgozók között, akiket nem kellett elbocsátaniuk, kiderült, hogy nagyjából havi 10 ezer forintos támogatásról van szó, ami az adott körülmények között nem jelent sokat. 

Azt is hozzátette, hogy míg más kormányok a lehetőségekhez mérten nagy összegekkel igyekeztek és gyorsan segíteni a vállalkozásokat, itthon valamiért a kormány hosszú idő után nagyon kevés pénzt adott a vállalatoknak. Sok kisvállalat hónapokig vár a támogatásokra, és amikor az összeg nagy nehezen megérkezik, ha igazságosan osztják el, kiderül, hogy alig párezer forintról van szó. Mellár Tamás közgazdász, a KSH korábbi elnöke, független országgyűlési képviselő úgy véli, hogy az eset nem elszigetelt, „túl kevés, túl későn”.

A probléma másik fele, hogy jellemzőena 30 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalatok maradnak ki a támogatásból. Ezzel kapcsolatban a politikus azt a következtetést vonta le, hogy a kormány minél több pénzt a baráti, területükön gyakorlatilag monopol helyzetet teremtő vállalatoknak igyekezett eljuttatni. Másfelől a kormány a kisvállalatokat igyekszik kivéreztetni a piacon. Az így csődközelbe került cégeket vagy felvásárolják, vagy kiszorítják a piacról így teremtve saját maguknak teret.

Közgazdászok interaktív párbeszéde Budapesten
 
Mellár TamásFotó: Kovács Attila
 

Mellár arra is felhívta a figyelmet, hogy nem nagyon tudja kezelni a kormány az így kialakult helyzetet, ha nem támogatják meg a haveri kört, akkor elveszthetik támogatásukat, amit egy évvel a választások előtt Orbán Viktor nem volt hajlandó megkockáztatni. A miniszterelnök valószínűleg a gazdasági válsággal indokolja majd a kisvállalatok csődhullámát.

Az így hoppon maradt kisvállalati dolgozókat, tulajdonosokat pedig majd a választások előtt próbálják valami nagylelkűnek tűnő gesztussal maguk mellé állítani.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.24. 18:44
Riporter: Szénási Sándor