„Klubrádió
A lényeg

Ujhelyi: kérjen egymilliárd euró uniós támogatást a kormány a munkahelyek védelmére!

20/02/2021 14:40

| Szerző: MTI/Klubrádió

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő időhúzásnak és feleslegesnek nevezte a lehetséges nyitás körülményeiről szóló kormányzati konzultációt, amiről azt mondta: csak annak tanúbizonysága, hogy "az Orbán-kormány képtelen döntéseket hozni, tehetetlen a vírussal szemben". Felszólította a kormányt, hogy adjon be pályázatot az EU-hoz egymilliárd eurót - azaz 360 milliárd forintot - igényelve a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott szektorok bértámogatására.

Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy adjon be pályázatot az európai uniós SURE alaphoz, ahonnan  egymilliárd eurót - azaz 360 milliárd forintnak megfelelő támogatást - igényelhetnének a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott szektorok megmentése érdekében. 

Ujhelyi István szerint a konzultáció helyett azonnali segítséget kellene nyújtani a szolgáltatóiparban, a kulturális szektorban, a vendéglátásban és a turizmusban dolgozó több mint 600 ezer embernek, akiket a leginkább érint az, hogy a járvány miatt állami döntéssel tartanak zárva szektorokat.

A szocialista uniós képviselő megjegyezte: az Európai Unió munkahelyvédelmi programjában a magyar kormány korábban már elnyert 504 millió eurót, a következő hetekben pedig a keretben megmaradt 9,7 milliárd euróra lehet újabb pályázatokat benyújtani. Azt azonban, hogy a magyar kormány benyújtott-e már igényt, vagy tervez-e egyáltalán élni ezzel a lehetőséggel, egyelőre nem lehet tudni - tette hozzá Ujhelyi István.