„Klubrádió
Reggeli gyors

Furán olcsón adta el médiáját az MSZP

26/06/2019 13:09

| Szerző: Klubrádió

Ahhoz képest, hogy mennyit lehetett keresni az elmúlt években médiaügyleteken, az MSZP-közeli körök több százmilliót buktak lapjaikon, például a Népszabadságon és a Szabad Földön. Tegyük hozzá, ezek is Pecinához vagy rajta keresztül Mészáros Lőrinchez, majd a KESMA nevű kormányzati médiaholdinghoz kerültek.

2019. június 26. Reggeli gyors / részlet, Jandó Zoltán, G7 (19.06.26.)
08:44
00:00

Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója írt cikket a témáról, vele beszélgettünk. Megemlítette, hogy Heinrich Pecina osztrák üzletember milliárdokat keresett a Népszabadság bezárásán és a Mediaworks, valamint több megyei lap eladásán Mészáros Lőrinc köreinek.

Jelezte: nagyon nehéz piaci értékről beszélni a médiában, mert jellemzően politikaközeli körök adják-veszik a médiumokat. Sokkal inkább a cégek könyveiből tudnak kiindulni, nemrég jöttek ki a beszámolók, azért is jelent most meg a cikk.

A Népszabadságban 27 százalékos pakettje volt az MSZP-hez tartozó Szabad Sajtó Alapítványnak, és ezt 100 millióért adták el a már akkor is Pecina által irányított Mediaworksnek. A saját könyveikben egyébként 360 millió forinton tartották nyilván ezt a részesedést. A Mediaworksnek nagyjából 70 százalékos részesedése volt a lapban, ahhoz képest, amennyit ők fizettek azért, 300 millió forint körüli összegre jött volna ki ez a 27 százalékos tulajdonrész.

 
A Népszabadság napilap egykori székháza a III. kerületi Bécsi úton 
Fotó: Picasa
 

 

Nem tudjuk, miért adták el; egy kisebbségi tulajdonost lehet olyan helyzetbe hozni, hogy inkább eladja, mint elbukja az egészet, 2015-ben, amikor ez történt, a Népszabadság éppen veszteséges volt, és kérdés, hogy egy alapítvány ezt miként tudta volna kipótolni.

Azonban a Szabad Földnél ilyen kényszer nem volt, mert az teljesen Puch László volt MSZP-pénztárnok érdekeltségéhez tartozott. Csökkent ugyan a példányszáma, de ez általános jelenség a lappiacon, ráadásul olyan rosszul nem ment a Mezőgazda Kiadónak (amelyhez az ismert lap is tartozott), mert egy évvel az eladás előtt még százmilliós nagyságrendű osztalékot vett ki a tulajdonos.

Egyébként – a cikkből kiderül – nagyjából 635 millióért adták el a kiadót szintén a Mediaworksnek, amely akkor már Mészáros Lőrincé volt, és amely utána ingyen adta tovább a KESMA-nak, a fideszes médiaholdingnak. A Puch érdekeltségébe tartozó osztrák Horizont Handels csaknem egymilliárdot költött a kiadóra és egyszer 157, aztán 125 millió osztalékot vett fel.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.06.26. 08:10
Műsorvezető: Rózsa Péter