„Klubrádió
Basszus

Föld kaland ilyesmi…

3/09/2022 17:49

| Szerző: Klubrádió

Jövő héten lesz az Érdi Jazzfesztivál. Irk Réka és Kollmann Gábor harangozta be. 10 év csend után újra játszott a Kispál és a Borz. A múlt héten szerveztek is egy fesztivált Kispál on Orfű címmel. Molnár Tamás helyszini riportját hallhatják.

2022. augusztus 30. Basszus (2022. augusztus 30., kedd 20:00)
53:38
00:00
Műsorvezetők: Göczey Zsuzsa, Bencsik Gyula Szerkesztők: Göczey Zsuzsa
Visszatért az egyik legnépszerűbb magyar alternatív-rockegyüttes, a Kispál és a Borz. A zenekar eredetileg 1986-tól 2010-ig működött, de még 2016-ban is összeálltak zenélni, azonban idén már új számokkal is jelentkeztek. Visszatérésük megünneplése végett egy külön fesztivált is szerveztek a Fishing on Orfűnek is helyet adó orfűi panoráma kempingben. A Kispál on Orfű nevet viselő kétnapos minifesztiválra mi is kilátogattunk, és az ottani fesztiválozókat kérdeztük, miért jöttek el a rendezvényre, és mit jelképez számukra a Borz.

A fesztivál összetétele elütött a megszokottól, érezhetően a 40 felettiek tették ki a tömeg javát, akiknek a Kispál és a Borz végigkísérte a fiatalságukat, de a Borz a mostani fiatalok körében is komoly népszerűségnek örvend.
Volt, aki gimnazistaként kapott rá Lovasiék zenéjére, és eddig bánta is, hogy nem volt lehetősége őket élőben hallani. Van, aki számára a Kispál és a Borz a magyar alternatív zenei életben betöltött szerepe miatt meghatározó.

És mit mondanak a zenésztársak?
A Tudósok zenekar frontembere, dr Máriás elmesélte nekünk, őt milyen viszony fűzi Lovasiék zenekarához. Máriás szerint a Kispálra az őszintesége miatt van szükség, mivel mostanra felhígult a populáris zenék minősége.

A Ricsárdgír zenekar három tagja, a frontember Márton Dani, a billentyűs Paál László, és az egyik énekesnő Papp Éva, a tőlük megszokott egyedi stílusban mesélt nekünk a Kispál és a Borzhoz való viszonyukról.

Lovasi András
Fotó: PETER MATE PEXPIXEL@GMAIL.COM
 

Lovasi András a fesztivál után telefonon elmondta, sikeresnek érzik a hétvégi rendezvényt. Az eredeti tervek szerint a zenekar már a fesztiválra ki szeretet volna adni egy albumot, azonban rá kellett jönniük, ez több időt fog igénybe venni, így az új album Lovasi szerint legbiztosabban tavasszal érkezhet, bár ez sem száz százalékos infó. Lovasiék egyébként azért nem a Fishingre szervezték visszatérésüket, mivel attól féltek, túlságosan nagy lenne irántuk az érdeklődés, és a többi nagyszínpados fellépő nem kapna elég figyelmet. Valamint tavalyi MiniFishing nevű rendezvényük is nagy sikert aratott, ezt akarták idén is megismételni.

A teljes műsort és a riportokat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Basszus
2022. augusztus 30., kedd 20:00
Műsorvezető: Bencsik Gyula
Riporter: Molnár Tamás 
Szerkesztő: Göczey Zsuzsa