„Klubrádió
Basszus

drMáriás: "Lehet, hogy én már így maradok"

26/12/2021 08:33

| Szerző: Klubrádió/pj

Az év leghosszabb napján ünnepeltük drMáriással a 35 éves Tudósok zenekart, Bárdos Deák Ágival a 40 éves Kontroll Csoportot, végül Lázár Domokossal a 15 éves Esti Kornélt.

2021. december 21. Basszus (2021. december 21., kedd 20:00)
55:28
00:00
Műsorvezetők: Göczey Zsuzsa, Bencsik Gyula Szerkesztők: Göczey Zsuzsa

Az adást a leghíresebb Tudósok dallal nyitottuk, amit Bada Dada magnójával rögzítették 1984-ben egy házimagnón, melyet a Németországban élő nagynénjétől kapott. A két zenész Máriás Béla (drMáriás) és Bada Tibor (Bada Dada) később megalakította a Jugoszláviai Tudósok nevű zenekart, ami már már csak Tudósok, és sajnos Dada sincs már velünk. drMáriást 1985-ben hívták be a hadseregbe, ahol 15 hónapot töltött, ekkor döntött úgy, hogy a "művészetnek egy radikálisabb választ kell adnia az élet kihívásaira", és így született meg a formáció.

Az Apa kocsit hajt sokaknak kedvelt dala - Bödőcs Tibor úgy nyilatkozott róla, hogy amikor meghallotta, tudta, hogy nincs egyedül.

A Klubrádióban drMáriás elmondta, hogy a három és fél évtized egyszerre tűnik nagyon hosszúnak, de közben nem is veszi észre az ember, hogy eltelt ennyi idő. Ma is ugyanúgy élteti a zene, mint annak idején; örül, hogy most is csinálhatja és minden koncertjére ugyanolyan kíváncsian készül most is.

A zenekari életmű nem egységes, amikor megszületett a duó, akkor erősen kísérleti tömegoszlató dadaista őspunkot játszottak free jazz elemekkel operálva; olykor tudatmódosító szerekkel kapcsolatba lépve a Mindenhatóval; felháborítva zt a kevés embert, akik a koncertre elmentek. De volt, hogy underground, alternatív rock volt a formáció stílusa, attól függően, hogy épp kik voltak a tagok és vendégzenészek: az egykori Bizottság tagjai, Borisz Kovács, Tickmayer István is nyomott hagytak a hol kísérletező, hol konszolidáltabban meghökkentő Tudósokon, mely ma már inkább egy avantgard jazz-punk-funk stílusban adja elő egyéni üzeneteit.

DrMáriás, Göczey Zsuzsa és Bencsik Gyula
 
DrMáriás, Göczey Zsuzsa és Bencsik Gyula
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A sok tagváltozás mellett azért ott az állandóság, a basszusgitáros Endrei Dávid például 15 évesen került a Tudósokba 1999-ben, miután Wahorn Andrástól megkapta a hangszert kölcsönbe, ami nagyobb volt, mint ő. Ő a mai napig komoly támasza a formációnak. De Tövisházi Ambrus is négy éven át tag volt, mivel fiatalon a Tudósok nagy hatással volt zenei fejlődésére, és szerette volna élményként, együttmunkálkodásként kiélni a helyzetet, hogy tag lesz.

A kezdeti bázisban a 80-as években "barbár géniuszokat kerestem" - mondta drMáriás, ilyen volt az a kezdeti gitáros is, aki újvidéki lakásában fából próbált űrhajót építeni vagy a mindenféle tudatmódosító szerek állandó hatása alatt álló egyre gyorsabban zenélt. A sors úgy alakult, hogy szanaszét szakadt a zenekar, amit a 90-es évek elején Budapesten alakított újra drMáriás: Kocvács Bence gitáossal, akik régi Bizottság-tagokkal dolgozott együtt, de Roskó Gábor is megfordult, és egy ideig még Rozsonics Tamás is dobolt a Moby Dickből. Egy ideje fiatal zenekarok zenészei dolgoznak együtt velük, például a Ricsárdgír formációból. Mostanában akár stream-koncerten is, kettő ilyen is volt a pandémia okozta leállás alatt, amitől először idegenkedett a képzőművészként is jól ismert drMáriás, de aztán ezt is élvezte.

Kb. 20 lemezükből állítottak össze most egy válogatás cd-t Buta szeretnék lenni! címmel, amin a zenekar mindenféle oldalát bemutatják olyan felvételekből, melyek elfogadható minőségűek - de erre rásegítettek újrakeveréssel. Az albumon van 1993-as felvétel is, amin Bada Dadával együtt fejtik meg a tudomány lényegét, de két évvel ezelőtti dal is felkerült.

Tudósok: Buta szeretnék lenni!
 
Tudósok: Buta szeretnék lenni!
 

A cd-t a Dürerben a december 29-i koncertjükön lehet például beszerezni, mi meghallgattuk, érdemes - terjesztésben nem található meg a kompiláció.

A műsor második felében Bencsik Gyula műsorvezető telefonon beszélgetett Bárdos Deák Ágival a 40 éves Kontroll Csoportról,és a Klubrádióban gyakran megforduló Lázár Domokossal is, aki a 15 éves Esti Kornél dalszerző-gitárosa. Ha kíváncsi rá, nyomja meg a fenti lejátszás gombot a visszahallgatáshoz.

Basszus
2021. december 21. kedd 20:00
Műsorvezető: Bencsik Gyula
Szerkesztő: Göczey Zsuzsa