„Klubrádió
Basszus

Hazafias daltól a partislágerig

28/08/2022 15:56

| Szerző: Klubrádió

Geszti Pétert senkinek nem kell bemutatni. Számos titulus közül, amivel illetni lehetne, most mint dalszövegírót és rappert hívtuk meg a Basszusba, ahol utoljára A Pál utcai fiúk musical kapcsán volt a vendégünk. Bencsik Gyula műsorvezetővel a Mi vagyunk a Grund dal utóéletéről és az Embertelen dal 22-ről, valamint a ma divatos átdolgozásokról beszélgettek.  

2022. augusztus 23. Basszus-részlet (2022.08.23. Geszti Péter)
32:07
00:00

Geszti Péter elmondta, hogy a Dés Lászlóval közösen írt szerzeményükkel, A Pál utcai fiúk musicalben elhangzó Mi vagyunk a Grunddal a legjobb történt, ami egy dallal megtörténhet, beköltözött a hétköznapokba és az emberek életébe. A szövegíró szerint slágernek azt hívjuk, ami csak a füleket hódítja meg, aminek viszont fontos jelentéstartalma van, abból több lesz. Méltán büszke erre a szerzeményére, azt mondja, ha csak ezt az egyet írta volna egész életében, már érdemes volt megszületnie. A dal elkészítése után azt mondta Dés Lászlónak, hogy most már nemcsak az István a királyból lehet énekelni egy jó hazafias dalt, hiszen elkészült az "urbánus verziója", ami úgy lett tele hazafias érzelmekkel, hogy közben nem kell a mellünket verni hozzá.

Geszti idén nyáron egy könnyedebb műfajjal rukkolt elő: Dj Lotfi Begivel, és Kálmán Tomi gitáros, énekessel elkészítették az Embertelen dal 22-t, ami a jól ismert LGT-sláger partiverziója. Elsődlegesen a saját generációjához szól, reméli, hogy a nyolcvanas évek hangulata segít nekik kikapcsolódni és bulizni egy jót. Másrészt úgy gondolta, a mostani fiatalokhoz is el szeretné juttatni az Embertelen dal átdolgozását, mivel Somló Tamás már nincs köztünk, így nem lesznek LGT-koncertek sem, legfeljebb olyan fellépések, ahol egy-két ismert slágerük is elhangzik majd.

A rapper szerint az átdolgozások korát éljük, ahol a slágerlistás dalok negyven százaléka valamilyen feldolgozás. Jogi értelemben is fontos tisztázni, hogy feldolgozás az, amikor megtartják az eredeti mű szerkezetét, és nem írnak hozzá semmit, esetleg áthangszerelik más műfajba. Az átdolgozásnál viszont alapvetően hozzányúlnak a műhöz, megváltoztatják a strukturális részét, Geszti például a dalszövegeket is jelentősen átírta és a szerkezeti egységeit is megváltoztatta. Ehhez természetesen engedély kell a szerzőktől, és egy művészi rábólintás is, hogy hozzányúlhatnak az eredeti alkotáshoz. Úgy gondolja, minden, amit használunk, régebbi dolgoknak a továbbfejlesztése, tekinthetünk így a dalokra is. Ma már a zene újfajta módon él – tette hozzá. 

Geszti Péter
 
Geszti Péter
 
 

Geszti arról is beszélt, próbál nyitottan gondolkodni, nem idegesíti fel magát már feleslegesen a magyarországi történéseken. A jelenlegi helyzet a tájékozódási futásra emlékezteti, ha nem mehet bizonyos irányokba, ő mindig talál még egy járható ösvényt. Heller Ágnessel ért egyet, aki arra a kérdésre, hogy mit lehet csinálni ebben a világban, az felelte, hogy élni kell.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Basszus
2022. augusztus 23., kedd 20:00
Műsorvezető: Bencsik Gyula
Szerkesztő: Göczey Zsuzsa