„Klubrádió
Örömzene

Első szólólemez búcsúzáshangulattal – Kiss Llászló az Örömzenében

28/09/2020 07:02

| Szerző: Klubrádió/pj

Kiss Llászló alapító tagja volt az URH zenekarnak és az Európa Kiadónak is, basszugitárosa volt a legendás formációknak, de néhány dalt - pléldául az Elmentek a fiúk címűt - ő is énekelt és szerzett. Évtizedek óta él Ausztráliában, ahol 3D animációs művészként dolgozott és vizuális effekteket készített reklámokhoz és filmekhez - többek közt a Mátrix 2-höz is. Most hazatért Magyarországra egy időre, hogy felvegye első szólólemezét. El is csíptük, és sikerült elhívni őt az Örömzenébe. 

2020. szeptember 15. Örömzene (2020. szeptember 15., kedd 21:00): Kiss Llászló
53:45
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti
Kiss Llaci szólókarrierbe kezdett, új lemezéről több dalt is bemutattunk az adásban. Nyáron érkezett haza, hogy megcsinálja barátaival szólólemezét. Korábban is írt néhány dalt még az Európa Kiadó idején, de 30 év alatt kb. 5 számra futotta. Aztán néhány éve lecserélte a basszusgitárt gitárra, és kedvenc számait elő is adta így a Gödörben. Annyira megtetszett neki a dolog, hogy elkezdte foglalkoztatni az is, hogy saját dalokat írjon, ne csak feldolgozásokat játsszon. Elővette a régi szövegkezdeményeket és elkezdtek jönni egyenként a számok. 

A dalszerzéssel két nagy inspirációja van, az egyiket Gasner János mondta annak idején, miszerint amikor az ember zenét ír, akkor tulajdonképpen az ember nem ír semmit, hanem felnyúl a levegőbe és leveszi onnan, mert a zene már ott van. A másik inspiráció Bérczesi Robitól jön, aki úgy alkot, hogy elképzeli a CD-t, amihez a zenét írja, már ott van a polcon, és elképzeli a polcra, leveszi, beteszi a lejátszóba és meghallgatja. 

Nála a határidő inkább frusztrációt okoz, görcsössé tenné az alkotásban. De ha már megvan valamilyen dal, nagyon nehéz pontot tenni a végére - ebben segít a határidő. Régen egy kollektív alkotói munkában vett részt, amikor a zenésztársakkal együtt alkotott, együtt töltötték a napokat, mindenki ugyanazt gondolta, ugyanabban éltek, ugyanazokat a zenéket hallgatták, ugyanazokat a filmeket nézték - és nem kellett igazából semmit sem megbeszélni. Majdnem hogy maguktól születtek ezek a régi dalok. Ez az alkotási módszer nagyon hiányzik neki, a mostani dalok nagy része a hálószobában készült.

A mostani zenésztársai közül Barabás Bécihez fűzi szorosabb kapcsolat, két éve Ausztráliában elhatározták, hogy megcsinálják ezt a lemezt, de az ismeretség már húsz éves, még Orszáczky Jackie-nél találkoztak - akkor Barabás a Freshfabrikkal turnézott kint. Azóta szoros barátság alakult ki köztük, ez pedig fontos az alkotói folyamatban, mert olyanokkal tud együtt dolgozni, akiket közel érez magához. Ha még élne Magyar Péter, akkor Kiss Llacinak egy szót sem kellene szólnia, mert odaülne a dobok mögé és megcsinálná, amit kell. A mostani zenésztársakkal - Kerék Norbert (zongora) és Libertényi "Pierre" Péter (dob) - azért elég más a múltjuk.

A dalok még nincsenek készen, közösségi összefogással kezdték el ezt felvenni - ezért is jött haza Magyarországra, hogy rögzítse a 10 dalt, amit fekete lemezen és online terveznek megjelentetni, CD-n nem. Az adásban elhangzó dalok még csak demóverziók, a felvételek után a masterelés kint fog történni Ausztráliában, ha majd hazajut. Jelenleg felfüggesztette korábbi munkáját, nem készít animációs filmeket, hogy a zenére tudjon koncentrálni. Ha vissza is tér a korábbi munkájához, váltani fog, mert nem akar több reklámot készíteni, nem hajlandó többé a marketinggépezetben részt venni.

Az adást követően egy rövid videóriportot is készítettünk Llacival, mely a YouTube csatornánkon elérhető. Feliratkozott már?

FELIRATKOZOM:

Örömzene
2020. szeptember 15. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti