„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Fogalmuk sincs a Sátánról, a kereszténységről, csak a Fideszt akarják igazolni”

20/07/2021 17:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Gábor György vallásfilozófus szerint a kormánypárti publicisták álszent, szemforgató, hipokrita módon hivatkoznak a kereszténységre, propagandaeszközként használják fel, ugyanazt a pávatáncot folytatják, mint a politika más területein. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Pesti Srácok szerkesztője isteni jelzést emlegetett a nyugat-európai árvizeknél a szivárvány jelképe miatt, Bencsik András Békemenet-szervező pedig azt mondta, hogy a Sátán jutott hatalomra ott.

2021. július 20. Megbeszéljük / részlet, Gábor György (21.07.20.)
11:53
00:00

Jurák Kata, a Pesti Srácok szerkesztője szerint a legalább 190 halálos áldozattal járó áradások Isten jelzései a nyugat-európai országoknak a szivárvány jelképének meggyalázása miatt. 

Gábor György vallásfilozófust kérdeztük, aki azt mondta: sokan azt hiszik, hogy ha van előttük egy klaviatúra, akkor újságírónak számítanak, pedig a szakma alapjaival sincsenek tisztában, és sokan gondolják azt is, hogy ha kritikátlanul elfogadják a hatalom álszent szózuhatagait a kereszténységről, akkor értenek a Bibliához és a vallástudományhoz. Miközben szakmányban blaszfemizálnak és a saját hitüket is a legócskább propagandaeszközként használják – vélekedett.

Ami az említett újságíró mondatait illeti: rögtön az elején azt a megállapodást tette „a vallástudós asszony”, hogy Isten nemcsak jutalmaz a Bibliában, hanem büntet is, jó lesz vigyázni vele, mert a Biblia Istent Júda Oroszlánjának nevezi. A Biblia sehol nem nevezi Istent Júda oroszlánjának – közölte Gábor György –, Júdát nevezi annak, Jákob fiát, Izrael 12 törzse egyikének ősapjáról, ez úgy hangzik, hogy „fiatal oroszlán vagy, Júda”. Ez később egész Izrael jelképévé válik, valamint az Újszövetségben Jézus egyik messiási címe is.

Amit Isten büntetéséről ír Jurák Kata, az Gábor György szerint nem tévedés vagy ostobaság, hanem a legprimitívebb kegyeletsértés. Ha ismerné a keresztény hagyományt, akkor tudná, hogy már a II. századtól kezdve folyamatosan óvtak a keresztény gondolkodók attól, hogy minden cselekedetet, természeti eseményt „Isten nyakába varrjanak”, mert ezzel minden leegyszerűsődik, és a legócskább morális önfelmentésekhez is elvezethet.

 
árvíz a Belgiumi Tilff-ben 2021. július 16-án.
Fotó: Régine Fabri / Wikimedia Commons 
 

Hozzátette: ha ezt a logikát „kevésbé józan pillanatunkban” elfogadnánk, akkor vissza kellene kérdeznünk, hogy a magyar népet milyen bűnei miatt büntette meg Isten Trianonnal, a Don-kanyarral, a két világháború számtalan áldozatával, és így tovább. Vagy akkor miért bünteti Isten a Fideszt azzal, hogy kiderült az egész Pegasus-botrány? – fűzte hozzá.

Ami különösen bántó, hogy ez az újságíró az empátia minimumával se rendelkezik; azt tegyük félre, hogy ostobaságot beszél – jegyezte meg a filozófus. Természetesen senki nem kívánja, de ha az ő hozzátartozói, szerettei egyike halt volna meg az árvízben (gyerekek és magatehetetlen, idős emberek is voltak köztük), hogy esett volna neki, ha valaki azt mondja, hogy ez Isten büntetése volt?

Hangsúlyozta: álszent, szemforgató, hipokrita módon hivatkoznak a kereszténységre, propagandaeszközként használják fel, ugyanazt a pávatáncot folytatják, mint a politika más területein.

Arról is kérdeztük Gábor Györgyöt, hogy Bencsik András Békemenet-szervező, a kormánypárti Hír Tv állandó szereplője szerint a Sátán átvette az uralmat Nyugat-Európában. A filozófus jelezte: ez megint csak az a gondolkodásmód, amely ellen korai keresztény gondolkodók sora emelte fel szavát. Ez az úgynevezett manicheus dualizmus, amelyben az egyik oldalra odateszik az abszolút jót, és azzal azonosítják magukat, és a másik oldalra a megtestesült gonoszt, ez ma a politikai ellenség (nem is ellenfél). Hitben élő ember számára sem veszi át a hatalmat a Sátán, hiszen nem két abszolútum van, hanem egy, és az az Isten. Kínos ostobaságokat beszélnek és nagyon kilóg a lóláb, hogyan hasznosítják politikai célokra a vallási érzületet – tette hozzá.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Régine Fabri / Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2021. július 20., kedd 17:20
Műsorvezető: Bolgár György