„Klubrádió
Reggeli gyors

Finom és húsmentes nyári recept

2/07/2020 12:22

| Szerző: Klubrádió

Amerikából jöttem, mesterségem címere a ketchup – mondhatná magáról a Merőkanál e heti adásának sztárja. Amely növény a burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. Ez nem más, mint a paradicsom. Újabb nyári receptet osztunk meg, a húsmentes paradicsomos rakottasét.

2020. július 01. Reggeli gyors - részlet / Merőkanál 2020.07.01. 6.35.
05:12
00:00

Egy remek zöldség, amely ma már úgy hozzátartozik a magyar konyhához, hogy azt hihetnék, a honfoglaló magyarok is ezzel ették a nyereg alatt puhított húst. Pedig nem, a paradicsom őshazája Peru, ahol ma is közönséges gyomnövényként tartják számon.

Először Mexikóban kezdték el termeszteni, itt találtak rá Amerika felfedezői, majd ezután sok más növénnyel egyetemben be is hozták Európába. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a nagy Kolumbusz fedezte fel, hanem a spanyol gyarmatosító, Hernán Cortez. Majd a szerelmi ajzószernek is tartott növény magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ennek megfelelően Spanyolországban és Portugáliában kezdték termeszteni, később onnan hódította meg a kontinens nemzeteit. Bár eleinte csupán kerti dísznövényként tartották és nem ették, ennek nagyon egyszerű és tragikus oka volt, ugyanis jópáran belehaltak a paradicsomos vacsorába. Azonban nem a zöldség fogyasztása miatt, hanem az akkor használatos étkészlet okozta mérgezést, akkoriban a tányérok jellemzően ónból készültek, ezekből viszont a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki.

 
paradicsom/Pixabay
 

 

Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg apró sárga kisebb gyümölcsök lehettek, erre utal az olasz pomo d''oro elnevezés, ami annyit tesz: ”aranyalma”. Európában szintén afrodiziákumnak tartották, de ennek ellenére enni szintén nem merték, egészen a 18. századig amikor is a Margit királynő tiszteletére megalkotott Margherita pizzán az olasz nemzeti trikolór egyik darabjaként feltűnik a paradicsom. Magyarországon egy 1661-ben megjelent kertészeti leírásban, szerepel először, de eleinte inkább az urak csemegéje volt. Sőt, egészen a XX. század második feléig jószerével csak főtt állapotban használták, nyersen fogyasztva, salátába szeletelve inkább csak ezután vált divattá.

A piros egészség

Pedig a paradicsom nagyon egészséges: a benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával tehetünk a szabad gyökök felszabadulása, a rákos megbetegedések és az idő előtti öregedés ellen.

Mivel a likopin(karotin, amely a zöldség színét is adja) jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így ideális, ha a paradicsomot vajas kenyérre karikázzuk, vagy az elkészült salátát locsoljuk meg finoman extra szűz olívaolajjal. De a zöldség emellett nagyon magas C-vitamin tartalommal bír és nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Ráadásul kiválló rostforrás, alacsony zsírtartalmú és minimális szénhidrát található benne.

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik, ezek közül szerencsére már a boltokban is kedvünk szerint válogathatunk, aszerint hogy milyen a további terveink vannak vele. Egyszóval a paradicsom kiváló salátának(kis olívaolajjal, bazsalikommal, sóval, borssal, balzsamecettel), de megtölthetjük tojáskrémmel, vagy körözöttel. Ha főzünk, sütünk belöle, akkor készülhet belőle paradicsomos káposzta, lecsó, levesnek, mártás. És akár még ihatjuk is, méghozzá kevés citromlével, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal ízesítve. Sőt, a paradicsom egyike azon kevés zöldségfélének, amelyből alkoholos italt, koktélt is lehet készíteni. A legismertebb ilyen koktél a Bloody Mary, amely vodkából és paradicsomléből készül, és ami az amerikai tudós, Dr. Neil Da Costa szerint az ízeket figyelembe véve a létező legösszetettebb kevert ital.

Paradicsomos rakottas

És, hogy mi legyen a paradicsomból? Mondjuk egy jó, húsmentes rakottas.

Ehhez szükséges: 2 db kisebb cukkini, 5 db paradicsom, 10 dkg sajt, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 ág kakukkfű, szerecsendió, só, bors.

A cukkinit mossuk meg és karikázzuk fel, majd sózzuk be és pihentessük 15 percig. Eközben mossuk és karikázzuk fel a paradicsomokat.

Készítsünk besamel mártás, fűszerezzük sajjtal, sóval, borssal, szerecsendióval. Egy tűzálló tálat vagy tepsit vajazzunk ki és rétegezzük bele a zöldségeket. Öntsük le a besamellel, szórjuk meg a maradék sajttal és kakukkfűvel. Majd 180 fokra felfűtött sütőben 30 perc alatt süssük meg.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Merőkanál
2020. július
Műsorvezető: Kovács M. Veronika