„Köszönjük
Reggeli gyors

FESZ: Csak a remény maradt, hogy Orbán tesz valamit

28/04/2021 08:04

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengő szakaszában az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmának feloldását kéri Független Egészségügyi Szakszervezet Orbán Viktortól. Soós Adrianna, a FESZ elnöke szerint a járvány nyomásának csökkenése lehetővé teszi, hogy a dolgozók igényeit, így a szabadságokat, a kivezénylés átszervezését, valamint a munkahely elhagyásának szándékát, figyelembe vegyék a munkáltatók. Soós reménykedik abban, hogy a miniszterelnök intézkedik ügyükben.

2021. április 28. Reggeli gyors - részlet 21.04.28. Soós Adrianna
08:23
00:00

Levélben fordult a Független Egészségügyi Szakszervezet Orbán Viktorhoz, hogy szüntesse meg a felmondási tilalmukat. A miniszterelnöktől ezen kívül azt kérik, a munkavállalók kirendelése optimalizált módon, rotációban valósuljon meg, illetve a járvány szorításának csökkenése lehetővé és szükségessé tenné, hogy a dolgozók egy előre megtervezett szabadságterv alapján kapjanak lehetőséget a pihenésre, mivel annak elmaradása a járvány alatti súlyos lelki terhelések miatt is egészségi károsodáshoz vezethet.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a Klubrádiónak elmondta, hogy a rendelkezés nemcsak a pályát elhagyni tervező kollégákat korlátozza, hanem az öregségi nyugdíjba készülő egészségügyi dolgozókat is. Mert a munkáltatók úgy értelmezik az intézkedést, hogy ők még nem mehetnek nyugdíjba. Szerinte az egészségügyi munkavállalóknak így egy lehetetlen helyzetben nem maradt semmilyen lehetőségük tiltakozni. Ez azt jelenti, hogy a kivezénylés, valamint a túlmunka jelentette terhelés miatt sem hagyhatják el munkahelyüket.

Koronavírus - Szent János Kórház
 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

"Azt szeretnénk elérni, hogy május végével, amikor a jelenlegi veszélyhelyzeti intézkedések befejeződnek (ha a kormány nem hosszabbítja meg azokat – a szerk.), akkor a kormány ne hosszabbítsa meg ezt a felmondási korlátozást sem" – foglalta össze Soós, hozzátéve, hogy a szabadságok ügyét is meg kell oldani. A járvány harmadik hullámának lecsengésével legalább 2 hét szabadságot biztosítani kéne a dolgozóknak, akiket az utóbbi időben egy napra sem, vagy csak nagyon nehezen engedtek el.

Hozzátette, nincs kétsége afelől, hogy a munkáltatókon is nagy a nyomás, de vannak köztük olyan alkalmatlan vezetők is, akik a semmilyen módon nem veszik figyelembe a dolgozói igényeket. A felmondási tilalom Soós szerint az ő kezükre játszik.

Ilyen helyzetben a munkavállalók vagy meghajolnak az intézkedések előtt, vagy jogellenesen hagyják el munkahelyüket, ami jelentős anyagi veszteséget jelent számukra, és egyéb következményekkel is számolniuk kell.

A miniszterelnök még nem válaszolt a levélre és Soós is csak reménykedik abban, hogy Orbán Viktor tesz valamit ügyükben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Soós Adriannával
2021.04.28., szerda 07:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert