„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Feltűnően kevés pénz jut egészségügyre

5/01/2020 09:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kazinczi Károly

Pazarlás folyik az egészségügy egy részében, a kormány szerint átszervezéssel javítható a helyzet. Szakértők szerint nem. Pénzt kell beletenni.

2020. január 04. Hetes stúdió - részlet 20.01.04. Sinkó Eszter
11:47
00:00

Az Európai Unió átlagánál 3 százalékponttal kevesebbet költ egészségügyre a kormány, ez mintegy 1200 milliárd forint. Erre hívja fel a figyelmet az OECD is, vagyis arra, hogy itt feltűnően kevés közpénz jut az ágazatnak. Sinkó Eszter közgazdász úgy véli, hogy a kormány szerint egyes helyeken nagy a pazarlás, némi átszervezéssel, átcsoportosítással javítható a helyzet, azonban nem így van. Ha tetszik, ha nem, ebbe pénzt kell beletenni.

Karácsonyra bejelentették, hogy komoly átalakításokat tervez a kormány, ezek között rendkívül fontosak vannak – mondta az egészségügyi közgazdász. És ha csak néhány megvalósul, azzal is beljebb vagyunk.

Végre el kell érni, hogy az intézmények a valódi ellátási költségeket kapják meg, s ne csak azok egy részét. Csak a kórházaknál hiányzik 100-200 milliárd forint, és akkor csodálkozik a kormány, hogy eladósodnak. Inkább a kórházigazgatóknak lenne joguk csodálkozni, hogy miért nem látják be a helyzet képtelenségét, tarthatatlanságát a döntéshozók. Ha a valós költségeket finanszíroznák, esetleg lenne elég orvos és nővér is.

A másik lényeges teendő az ellátás átszervezése. Bizonyos feladatokat koncentrálni kell. Például nem kell 80 kórházban csípőprotézis behelyezésével, vagy bizonyos fajta szemműtétek elvégzésével foglalkozni. Elég 20-30 helyen, de ott olyan szakembergárda álljon rendelkezésre. Ehhez kapcsolódik a technológiai fejlesztés is. Újabb és újabb eszközök jelennek meg, ezekre folyamatosan költeni kell. Sinkó Eszter szerint fontos a minőségi mutatók rendszerének bevezetése is, végre látni kellene, hogy melyik kórház dolgozik jól és melyik kevésbé jól.

A problémákat egyébként a kormány feltehetően látja, ha más nem, az érsebészek, vagy a hematológusok lázadása fölkelthette a figyelmet. Az egészségügyi közgazdász úgy véli: a politikai bátorság hiányzott a változtatásokhoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Hetes stúdió
2020.01.04. 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor