„Klubrádió
Reggeli gyors

Fejlődtek a netes csalók, de némi éberséggel elkerülhetjük az átverést

30/10/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A koronavírus idején a betörők is a lakásukba voltak zárva, ezért elkezdték továbbképezni magukat az internet segítségével – mondta Rab Árpád digitális kultúra-szakértő. Hozzátette, a netes csalók mára a legkülönfélébb módszerekkel igyekeznek hozzájutni azokhoz az adatainkhoz, amik segítségével lenullázhatják a bankszámlánkat. Ugyanakkor pár jó tanács betartásával elkerülhetjük, hogy átverés áldozatai legyünk – ezeket ismertette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Reggeli gyors című műsorban.

2023. október 30. Reggeli gyors-részlet (2023.10.30.) Rab Árpád
09:35
00:00

Leggyakrabban az általunk használt szolgáltatások (bank, streamingszolgáltató, csomagszállítás) nevében küldenek olyan személyi jellegű üzeneteket a csalók, amelyek célja, hogy személyes adatokat szerezzenek meg tőlünk. Ezek segítségével pedig hozzáférhetnek a bankszámlánkhoz, amiről azt leszívhatják a pénzünket – magyarázta Rab Árpád digitális kultúra-szakértő, jövőkutató.

Hozzátette, vannak szofisztikáltabb módszerek is, például amikor a csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat, és egy vészhelyzetre hivatkozva  győzködnek, hogy meg kell adnunk a banki adatainkat. "Itt is a siettetés, illetve a pszichológiai nyomás a cél" – figyelmeztetett a szakértő. Egy újonnan megjelent módszer, hogy a csalók egy olyan felületre navigálnak minket, ahol látszólag egy ügyfélszolgálatos munkatárssal váltunk üzeneteket, holott valójában egy mesterséges intelligenciával beszélgetünk – magyarázta a jövőkutató.

A bűnözőknek már nem is kell magas technológiai felkészültséggel rendelkezniük, hiszen elég megvásárolniuk ezeket a csaláshoz használható eszközöket – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, a különféle módszerek alakulását követni szinte lehetetlen, ezért érdemes inkább a saját tudatosságunkat és felkészültségünket fejleszteni.

Rab Árpád azt javasolja, hogy ha kétségeink vannak egy üzenet valóságtartalmát illetően, akkor menjünk vissza az ősforráshoz, tehát ahhoz a banki applikációhoz vagy netes felülethez, amin az adott szolgáltatáshoz kapcsolódó hivatalos ügyintézést szoktuk bonyolítani. Ha ott nem leljük nyomát a gyanús üzeneteknek, akkor valószínűleg szeretnének átverni minket – tette hozzá.

Ahogyan régebben a nyaralásoknál is külön zsebekben tartottuk a pénzünket, úgy most is érdemes egy ingyenes létrehozható, második virtuális számlát nyitni. Ide átrakhatunk a fő számlánkról egy nagyobb összeget, hogy az online vásárlásainkat erről intézzük, és ha ezt a kisebb összeget el is lopják, legalább nem a főszámláról emelték el az össze pénzünket – tanácsolta a szakértő. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rab Árpáddal
2023.október 30., hétfő 8:33
Riporter: Szénási Sándor