„Támogassa
A lényeg

Drámaian, negyed év alatt 45 százalékkal nőtt az online banki csalások kárértéke

27/09/2023 11:01

| Szerző: Klubrádió

Naponta 75 millió forintot nyúlnak le a csalók, az MNB új eljárásokat javasol a bankoknak a védelem növelésére.

Naponta 75 millió forintot nyúlnak le csalók a bankkártyáinkon és számláinkon keresztül. Az idei második negyedévben a kár összértéke meghaladta a 6,92 milliárd forintot – írja a 24.hu a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértőjére, Gergely Péterre hivatkozva. Ez ráadásul azt jelenti, hogy drámaian növekszik az érték, 2023 első negyedévéhez képest 45 százalékkal nagyobb értéket ért el a károkozás. Az idei első fél évben összesen akkora a kárérték, mint ami 2017 és 2021 között összesen keletkezett.

Ez azért is meredek, mert közben a másik oldalon a bankok is igyekeznek egyre biztonságosabbá tenni az elektronikus fizetést, a jegybank statisztikái szerint a csalárd tranzakciók több mint 50 százalékát sikerült valamilyen szinten megállítaniuk a szereplőknek – mondta a szakértő.

Miközben a csalások sokkal több esetben – 90 százalék körüli arányban – érintik a bankkártyákat, a lenyúlt összegek itt jóval kisebbek, az összes kár 28 százalékát sem érik el. A kétfaktoros hitelesítés miatt a csalók azonban valószínűleg egyre inkább a számlák felé fordulnak majd – itt nagyobb összegeket is tudnak szerezni. Ráadásul, mivel a számlás visszaéléseknél jóval inkább feltételezhető, hogy az ügyfél megosztotta a csalókkal saját adatait, a bankok 93 százalékban nem térítik meg ezeket a károkat nekik.

Mivel úgy tűnik, az ügyfelek nem tudják megvédeni magukat a támadások újabb és újabb formáitól, muszáj lesz a bankoknak erősítenie a védelmem. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban mutat be egy új ajánlást, amely meghatározza, milyen új eljárásrendet és egyéb megoldásokat kell meghonosítaniuk a bankoknak az egyre komolyabb méreteket öltő digitális visszaélések megfékezésére.