„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Vigyázat a bankolásnál, csalnak a neten!

16/10/2020 12:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány miatt többen vannak mostanában számítógép előtt, úgy intézik ügyeiket, és ezt a csalók kihasználják. Figyeljünk az az internetes bankolásnál, vásárlásnál.

2020. október 16. Nívó - részlet 20.10.15. Binder István
09:23
00:00

Alapvetően négy főcsoportra lehet osztani az elektronikus csalásokat. Az egyik az adathalászat, a másik a bankkártya adatainak megszerzése, a harmadik az üzleti partner nevében történő bejelentkezés, ami főleg a vállalkozásokat érinti. A negyedik pedig a SIM kártya cseréjén alapuló csalás, amiről Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője beszélt Nívó című műsorunkban.

Ez a bűncselekmény úgy működik, hogy a csaló felad egy nagyon csábító hirdetést, mondjuk lakást, vagy autót kínál rendkívül olcsón. Aki erre ráharap, azzal elindítja az adás-vételi szerződés megkötését, melynek során hozzájut a potenciális vevő minden fontos adatához, telefonszámhoz, a bankszámla számához, stb., hiszen azokat a szerződéshez meg kell adni. Ezek után a csaló elmegy a vevő telefon-szolgáltatójához és arra hivatkozva, hogy a SIM kártya valami miatt tönkrement -például balesetben, vagy lakástűzben-, kér egy újat. Innen kezdve szabad hozzáférése van a vevő bankszámlájához, hiszen az internetbank ellenőrző kódjai már az új kártyán keresztül érkeznek, tud vásárolni, ki tudja üríteni a sértett bankszámláját.

Binder István azt javasolja, hogy ha bármi gyanúsat észlel valaki, például elnémul a mobilja, netán a családban lévő összes mobil, vagy elektronikus levélben kérik a PIN-kódját, esetleg azt, hogy fényképezze le a számítógép képernyőjét, amikor éppen átutal, akkor nagyon alaposan járjon el. Értesítse a bankját, ellenőrizze, hogy történt-e valamilyen pénzmozgás.

Akik interneten keresztül intézik a pénzügyeiket, azok tapasztalhatták, hogy a bankok már megerősített ügyfél­-hitelesítéssel dolgoznak, így lesz ez a vásárlásoknál is. Az MNB azt szorgalmazza, hogy már a karácsonyi vásárlási láz idején is alkalmazzák a cégek a biztonságosabb megoldást, de januártól mindenképpen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020

Nívó
2020.10.15. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta