„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Nekünk kéne a járványt kezelni, nem fordítva

30/12/2021 17:42

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"Sem a kormánynak, sem a lakosságnak nincs veszélyérzete" – véli Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos időben bevezetett, szigorú védelmi intézkedésekre lenne szükség.

2021. december 31. Megbeszéljük - részlet 21.12.30. Falus Ferenc
17:26
00:00

Sok szakember kritizálta már a komrány járványvédelmi tevékenységét, most azt a kérdést tettük fel Falus Ferencnek, hogy mit várna el az ellenzéktől. Az egykori országos tiszti főorvos szerint a legfontosabb az lenne, ha a "kezelnénk a járványt és nem az kezelne minket". Szerinte járványügyi intézkedések nélkül nézzük, hogy hány ezer honfitársunkat veszítjük el.

Korábban azt is megjegyezte, hogy a kontaktkutatás ellehetetlenítése volt Orbán Viktor egyik legutóbbi hibája, amikor a december eleji plenáris ülésen arról beszélt, hogy elegendő csak az oltásban bízni. Akkor azt mondta, "Orbán félrebeszél, fogalma sincs arról, hogy a járvány megfékezéséért mit kell megtenni."

Ennek legfőbb okát abban látja, hogy a miniszterelnök a saját tanácsadóira sem hallgat. 

Mindezek alapján Falus úgy véli, hogy Magyarországon kormányzati vészhelyzet van. "Sem a kormánynak, sem a lakosságnak nincs veszélyérzete" – tette hozzá. Megjegyezte, két hónap elég volt hozzá, hogy újabb 10 ezer embert elveszítsünk. Ezek között fiatal, életerős emberek voltak.

Mindez Falus szerint elkerülhető lett volna, ha Nyugat-Európa mintáján a megfelelő védelmi intézkedéseket – és ami még fontosabb – időben vezetnek be.

Azt is megjegyezte, hogy a hivatalos adatok ilyen szempontból nem megbízhatók, hiszen a gyorstesztekhez bárki hozzáférhet, az eredmény pedig nem feltétlenül kerül be a rendszerbe.

A kötelező oltás bevezetéséről az oktatási és egészségügyi intézményekben azt mondta két dolog is szól amellett, hogy például a tanárok közül minél többen beoltsák magukat. Egyfelől tesztelni sokkal többe kerül, mint az oltást felvenni. Másfelől, ha valaki oltatlanul kerül kórházba, noha meg lett volna az esélye felvenni azt, akkor fizesse ki a kórházi költségeket: "itt nincs pardon". Az oltatlanul kórházba kerülők extra terhet jelentenek az amúgy is siralmas állapotban lévő egészségügyre nézve.

Ilyen jellegű vészhelyzet esetén Falus szerint nem kompromisszumokat kell kötni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2021.12.30., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György