„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Fék nélkül rohanunk a negyedik hullámba

20/09/2021 17:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"Úgy tűnik, hogy a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabítása fontosabb a kormány számára, mint a megelőzés" – véli Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos hiányolja az oltási kampányokat, miközben a járványügyi adatok egyre meredekebben emelkednek.

2021. szeptember 20. Megbeszéljük - részlet 21.09.20. Falus Ferenc
11:43
00:00

Nem kérdés, hogy mikor ér ide a negyedik hullám – mondta Falus Ferenc hozzátéve, hogy a legfrissebb adatok alapján már körbevesz minket a koronavírus. A volt országos tiszti főorvos rendhagyó módon Kéri Lászó politológus kérdéseire válaszolt.

Hozzátette, egy járványt sem állít meg az országhatár, különösen akkor nem, ha a kormány nem lép fel időben. A szakember hiányolja azokat azokat az intézkedéseket, amelyek a megelőzést szolgálják. Megjegyezte, ugyanúgy rohanunk bele a koronavírus-járvány új hullámába, mint egy évvel korábban: fék nélkül. Akkor november közepéig nem tettett a kormány semmit. A kormány pedig ahelyett, hogy felkészülne a járványra, további oltási kampányokat folytatna, azt látjuk, hogy elengedte ezt az egészet.

"Úgy tűnik, hogy a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabítása fontosabb a kormány számára, mint a megelőzés" – összegezte Falus.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

Az adatok hasonlóan emelkednek, mint tavaly, egy hét alatt mindösszesen 25 ezren vették fel az első oltásukat, míg korábban az oltási kampányok idején volt olyan nap, amikor 140 ezer embert beoltottak. Ugyancsak alacsonynak ítéli a harmadik oltást igénylők számát is (100 ezer egy hét alatt). Ezen kívül a a gyerekeket sem kíméli a vírus. Ez nagyon gyér adat annak tükrében, hogy a fél ország még nem vette fel az oltását. 

"Nagyon sokan fognak a következő három hónapban megfertőződni" – mondta Falus.

Ilyen körülmények közt az egészségügynek hasonlóan nagy terhet jelent majd a kórházba kerülők száma.

Végül azt is megjegyezte, hogy nagyon méltatlannak tartja azt, hogy koronavírus eddigi, több mint 30 ezer áldozatáról semmilyen módon nem emlékezett meg a kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2021.09.20., hétfő 16:45
Riporter: Szánási Sándor és Kéri László