„Klubrádió
Esti gyors

Falus: Az egészségügy elérte a határt

22/11/2021 20:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Átgondolatlan oltási stratégia, megkésett intézkedések, nehezítik a hatékony járványvédelmet Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint. Ilyen körülmények mellett a magyar egészségügy elérte teljesítőképessége határát.

2021. november 22. Esti gyors - részlet 21.11.22. Falus Ferenc
06:58
00:00

Átlépte a koronavírus halálos áldozatinak száma a 33 ezret, és folyamatosan romló járványügyi adatokról számol be a tájékoztató oldal. Falus Ferenc szerint már sokkal hamarabb és sokkal szigorúbb járványügyi intézkedésemket kellett volna bevezetni. A volt országos tisztifőorvos szerint a magyar egészségügy elérte a határt, ha még nagyobb terhelés éri, nem tud minőségi ellátást nyújtani.

A szakember szerint a fertőzés ütemét a kontaktusok számának csökkentésével lehetne leginkább csökkenteni, különösen az új variáns esetében, amely sokkal fertőzőbb. A vírus akkor is megül az ember orrnyálkahártyájában, ha nem okoz betegséget, így aztán terjedni attól függetlenül is tud, hogy okoz-e súlyos tüneteket.

Már az oltásra való előzetes regisztrációt is elhibázott lépésnek tartja Falus, és a jelenlegi oltási kampányt is nagyon későn kezdte meg a kormány. Sok embert tartott vissza az, hogy kényes adatokat kellett megadni. A kampányok során nagy tumultus alakulhat ki, így a távolságtartás a kórházakban csak nehezen oldható meg. Ez is azt mutatja, hogy 2020 őszén a oltási pontokat kellett volna létrehozni, kórházak helyett a sportcsarnokokban, így nem terhelték volna ennyire a kórházakat.

Ha az oltási ütemet sikerülne javítani, Falus szerint jövőre magunk mögött tudhatnánk a koronavírust, de hangsúlyozta, az biztos, hogy az idei tél "nagyon kemény lesz".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Falus Ferenccel
2021.11.22., hétfő 18:15
Riporter: Hardy Mihály