„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Kombinálni lehet az oltásokat, de kérdés, melyik kombináció az optimális

8/06/2021 17:53

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Orvosi javaslat esetén lehet két különböző oltást kapni, ha az első típus kellemetlen mellékhatásokkal jár. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint a terv nem biztos, hogy rossz, de hogy milyen eljárás alapján és melyik vakcinával váltható fel az eredeti oltóanyag, nem derült ki.

2021. június 08. Megbeszéljük - részlet 21.06.08. Falus Ferenc
12:21
00:00

Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden elmondta: orvosi javaslat esetén lehet két különböző oltást kapni, abban az esetben, ha az első oltás olyan reakciókat váltott ki, amelyek a háziorvosok szerint indokolttá teszik egy másik fajta második oltás beadását.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos a Klubrádiónak azt mondta, hogy alapvetően megnőtt az elégedetlenség az oltási programmal kapcsolatban, ez pedig a kialakult helyzet kezelését célzó lépés a kormány részéről. A háziorvosok el tudnák dönteni, milyen oltás indokolt egy-egy páciense esetében, de azt még nem lehet tudni, hogyan megy majd ennek a menete, mert kedden csak a bejelentés hangzott el.

Azt is hozzátette, hogy az lett volna a lényeg, ha egy szakmai protokollt dolgoznak ki, amelyet szakmai grémiummal fogad el, és ennek alapján dolgozzák ki az nyilvántartáshoz szükséges adminisztrációs hátteret.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
Fotó: Illyés Tibor/MTI
 
 

Mint többször korábban, most is megismételte, "minden vakcina jobb, mint a betegség". Azonban, ha elérhető jobb minőségű oltóanyag, logikusan minden állam kötelessége lenne azt választani. Az Európai Unió ehhez minden lehetőséget biztosított. Míg olyan oltóanyaggal oltani, amely csak részleges engedélyekkel bír nagyfokú felelőtlenségnek tartja.

A Moderna kereskedelmi forgalomba kerüléséről elmondta, hogy jelenleg nagyon károsnak és indokolatlannak tartja, mert így a jobb anyagi körülmények közt élők nagyobb előnnyel bírnak, így nem lehet azt mondani, hogy mindenkinek egyenlően jár a vakcina.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2021.06.08., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György