„Klubrádió
Café Péntek

Ezüst Medve rögtön elsőre

5/03/2021 17:40

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Nagy Dénes filmrendező Ezüst Medvét kapott filmjéért a Berlinálén a legjobb rendezésért. De nemcsak ő volt velünk itt, a Café Péntekben, hanem szó volt táncról, építészetről és más díjakról is.

2021. március 05. Café Péntek (2021. március 05., péntek 20:00)
49:06
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Átadták a Lábán Rudolf-díjakat, ezúttal pedagógusoknak, mert a táncosok a járványidőszak miatt tavaly nem tudtak színpadra lépni. Fuchs Lívia zsűritag, tánckritikus beszélt az adásban.

Lábán-különdíjat kapott Angelus Iván koreográfus, a Kortárs Táncművészeti Főiskola létrehozója, rektora, aki szintén megszólalt a Café Péntekben.

Mácsai István festőművész a kiváló műalkotásai mellett amatőrfilmeket is készített a hatvanas, hetvenes évek Budapestjéről. Fia, Mácsai János ezeket mutatta be a FUGA Mikrokozmosz című online sorozatában, melyben öccse, Mácsai Pál és a saját gyerekkoráról mesél. Vendégünk: Mácsai János hangszerjavító, zenetörténész.

Januárban 91 éves korában elhunyt Gergely István professzor, építész, belsőépítész, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hajdani nagy reformere és rektora – róla beszélt tanítványa, Schneider Ákos, a MOME tanára.

Arról már beszámoltunk korábban, hogy a Berlinaléra két magyar filmet is beválasztott a zsűri, március 5-én kiderült, hogy mindkettő díjazott lett. Fliegauf Bencével már beszéltünk nemrég, akinek Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotása Ezüst Medvét kapott a legjobb mellékszereplő kategóriában, Kizlinger Laura alakításáért. Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a magyar-lett-francia-német koprodukcióban készült Természetes fény pedig a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével lett gazdagabb. Nagy Dénes rendezővel beszéltünk telefonon az adásban.

Café Péntek
2021. március 5. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia