„Klubrádió
Esti gyors

Ez igen, ez már lehet előválasztás

7/06/2019 20:51

| Szerző: Klubrádió

Külföldön már megszokott,hogy színészek, újságírók, médiaszemélyiségek, sportolók lépnek politikai pályára. Nálunk még furcsa lehet egy kicsit.

2019. június 07. Esti gyors - részlet 19.06.07.
07:52
00:00

Egyre-másra jelennek meg a politika színpadán máshonnan ismert emberek. A főpolgármesteri posztért versengnek újságírók, de indul az önkormányzati választáson népszerű olimpikon is. Mennyire szokatlan ez? Az Esti gyorsban foglalkoztunk a témával.

Több országban megszokott dolognak számít ez, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, de van példa Izraelben és legújabban Ukrajnában is.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint nem valami tragikus, még csak nem is újszerű gyakorlatról van szó. A magyarázat abban rejlik, hogy a politika elkezdte használni a mainstream médiát, ennek következtében pedig a nézőkben összemosódtak a szerepek. Azaz a politikával foglalkozó riportereket is „megmárkázták”, besorolták valamelyik oldalhoz, mint Kálmán Olgát. Puzsér Róbert is politikai műsorokat készít, amelyekben nem csupán közvetítő szerepet vállal, hanem maga is aktor.

Kérdés persze, hogy az emberek mennyire hiszik el az újságíróknak, hogy már szerepben, konkrétan politikai szerepben is képesek lesznek megfelelni az elvárásoknak. A választók joggal várják el a mai politikusoktól, hogy képesek legyenek közösséget teremteni és azt gondozni. Az nem jó, ha egy képviselő csak hallgat, esetleg háttérben dolgozik mondván, hogy ő szakpolitikus. A képviselőnek tudnia kell kommunikálni az emberekkel, akik azt várják el tőle, hogy szó szerint képviselje őket. Az ilyen hallgatag szakpolitikus inkább legyen szakértő.

Ceglédi Zoltán egy írásában felsorolta az ellenzéki előválasztási jelöltek előnyeit. Véleménye szerint Kálmán Olga legyőzheti Tarlós Istvánt, ugyanis a jelenleg regnáló főpolgármester nem csupán fideszes szavazatokkal szerezte meg a széket, annyi fideszes nincs Budapesten. Az ő bumfordi, kültelki vagány stílusa jól eladható. Egyben a nyilvánosság előtt jól is támadható, és televíziós gyakorlattal ezt meg is lehet tenni. Kálmán Olgának van még egy előnye, az, hogy nő. S amint az mostanában látszik, a nők nagyon jól szerepelnek a politikában.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2019.06.07. 18:00
Riporter: Herskovits Eszter