„Támogassa
Reggeli gyors

Eszetlen kórházi centralizáció folyik a DK-s képviselő szerint

13/12/2023 11:16

| Szerző: Klubrádió

Nem a harácsolás lenne a cél, hanem meg kellene szervezni 9,5 millió magyar embernek az egészségügyi ellátását, mondta Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a Reggeli gyorsban. Míg az Orbán-kormány tovább folytatja az állami kórházak magánosítását, az egészségügyi rendszer egyre tragikusabb.

2023. december 13. Reggeli gyors - részlet 23.12.13. Komáromi Zoltán
13:52
00:00

"Azzal, hogy az egyetemi alapítványhoz Budapesten hozzácsapnak két országos intézményt, miután hozzácsapták a vidéki kórházakat is, az egészségügyi ellátás nem javult" – mondta Komáromi Zoltán. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és az Amerikai úti Idegsebészet is március elsejétől teljes vagyonával, ingatlanjaival az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez (SE) kerül a törvénymódosító javaslat szerint, írja a Népszava.

"Eszetlen centralizáció van, kirúgnak X számú intézményvezetőt, Y számú karbantartót, műszaki embert, közgazdasági szakembert, ettől az intézmények betegellátó képessége sem kapacitásában, sem minőségében nem növekszik" – fogalmazott a korábban háziorvosként dolgozó országgyűlési képviselő. A módosító indítvány szerint: az érintett intézmények ingatlanjait és egyéb eszközeit ingyenesen, a tulajdonosi joggyakorló könyveiben szereplő nyilvántartási értéken történő átvezetéssel adják az Egyetem tulajdonába a terhekkel együtt.

 
Amerikai úti Idegsebészet Fotó: Kovács Dániel / wikipedia
 

Tavaly júliusban kilenc városi kórház került országszerte az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemekhez. Idén júniusban pedig a Dél-Pesti Centrumkórház Merényi traumatológiájával bővült a Semmelweis vagyona. További négy egészségügyi intézmény kerül sorra a következő lépcsőben: az OMI másik fele, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet, utána az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, és az Országos Kardiológiai (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris) Intézet következik.

"Az, hogy fél, háromnegyed évet kell várni alapvető vizsgálatokra, azt jelenti, hogy mindenki, aki beteg lesz, sokkal későbbi stádiumban jut el az egészségügyi ellátásnak arra a szintjére, vagy arra a helyszínére, ahol egyáltalán diagnosztizálni tudják vagy meg tudják menteni – tette hozzá Komáromi. – Nekünk ez a közös kasszából sokkal többe kerül. Nem mindegy, hogy korábbi stádiumban találnak meg egy daganatot, vagy korábbi stádiumban tudják megoperálni vagy pedig már akkor, amikor áttétek vannak, közvetlen veszélyben van, heroikus nagyműtét kell, nagy kemoterápia évente többször, és mégsem tudják megmenteni az emberek életét." 

"150 milliárd forint körül van az éves adósságállománya a kórházaknak. Most ez nagyon sokat segített, hogy kirúgták az országos kórházi főigazgatót és gazdasági helyettesét, ettől egy csapásra elmúlt az adósság" – tette hozzá. Ez a döntéshozókat elmondása szerint nem igazából izgatja. 

A teljes hanganyagot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Komáromi Zoltánnal
2023.12.13., szerda 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre