„Klubrádió
Örömzene

Erkel László (Kentaur): "Minden emberben van zene"

24/11/2019 19:11

| Szerző: Klubrádió

Az Örömzenében Erkel László a.k.a. Kentaur volt Ámon Betti vendége.

2019. november 19. Örömzene (2019. november 19., kedd 21:00)
54:00
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti
Kentaur sokoldalú művész, ismert és sikeres jelmez- és díszlettervező, emellett festő, énekes és zenész. Kilenc éven át tanult klasszikus zenét, ezután alapította meg néhány társával a Satöbbi zenekart 1982-ben.

Szólókarrierje már több mint harminc éve kezdődött. Első lemeze, az 1988-ban megjelent Új világ a szakma elismerését vívta ki, de azóta önálló albummal kétszer jelentkezett csak, a Valaki eltűnt a városból album még 1996-ban jött ki; a 2005-ös az Urban Stigma óta pedig nem hallottunk önálló szólóalbumot Kentaurtól.

Ennek oka lehet az is, hogy több más műfajban viszont roppant termékeny. 1982 óta készít lemez- és könyvborítókat, plakátterveket. Számos magyar és külföldi produkciónak tervezett díszletet.

1990-ben ismerkedett meg Eszenyi Enikővel, aki első színházi rendezéséhez, a Leonce és Lénához hívta díszlettervezőnek. Nemzetközi tervezői karrierje 1995-ben kezdődött, amikor Simon Edit meghívására a neves angol producer, Cameron Mackintosh a Miss Saigon szegedi szabadtéri produkciójára látogatott és felkérte a Miss Saigon, az Operaház Fantomja, az Oliver és a Martin Guerre című musicalek új látványvilágának megtervezésére külföldi produkciókhoz.

2000 óta újra nagyobb hangsúlyt kapott festészeti munkássága, hazai és nemzetközi kiállításokon is megjelenik képzőművészeti alkotásokkal.

Az Örömzenében Ámon Betti a We Will Rock You című zenés előadásról faggatta Erkel Lászlót, ugyanis a Queen és Ben Elton musicaljének díszleteit és jelmezeit maga Kentaur tervezte. A magyar produkció sikerét jelzi, hogy a rendezőt, Cornelius Baltust, a díszlet- és jelmeztervező Kentaurt és Túri Lajos Péter koreográfust meghívták a brit verzió létrehozásra.

Nézzék meg a beszélgetést videón, és hallgassák meg az adást is!

Örömzene
2019. november 19. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti