„Klubrádió
Reggeli gyors

Érden nincs pénz női kézire, Mészárost elfogadnák megmentőnek

17/02/2020 14:13

| Szerző: Klubrádió

Érden nincs pénz női kézilabdára, 700 millió forintba kerülne a csapat az önkormányzatnak. Csőzik László polgármester próbál szponzort bevonni, még az is eszébe jutott, hogy megkérdezi a városban nagy összegű munkákat kapó cég tulajdonosát, Mészáros Lőrincet, nem szállna-e be. Ha nem lesz támogató, akkor lejjebb kell adni az ambíciókból.

2020. február 17. Reggeli gyors / részlet, Csőzik László (20.02.17.)
07:04
00:00

Az érdi önkormányzat elhatározta, hogy nem akar évi félmilliárdot költeni látványsportra. Az NB I-es női kézilabdacsapat nagyon erős, de igen sokba kerül, és ezt a pénzt utakra, infrastruktúrára kellene költeni, „sárban és porban járunk”, ahogy a polgármester Facebook-posztjában írta. (A csapat játékosa mások mellett a világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes brazil Alexandra do Nascimento vagy a szerb válogatott, vb-ezüstérmes Jelena Lavko.)

Csőzik László, az októberben megválasztott ellenzéki polgármester elmondta: az érdi adófizetők pénzéből több mint 400 milliót költöttek tavaly erre a sportágra, amelyre egyébként nagyon büszkék, és fantasztikus eredményeket ért el a csapat. Az idei szezonra viszont megváltoztak a finanszírozási feltételek és már 700 millióról lenne szó, amit Érd nem bír el. Pest megye legnagyobb települése, hetvenezres város, de sok a földút, hiányos a járdahálózat, a felszíni vízelvezetés, nem engedhetik meg maguknak ezt az összeget kézilabdára – tette hozzá.

Közölte: egy az egyben önkormányzati tulajdonú kft. működteti a kézicsapatot, és három tényező miatt ugrott meg több mint 300 millióval az említett összeg: idéntől fizetni kell az áfát, eddig volt lehetőség levonásba helyezni, csökkent országosan a Magyar Kézilabda Szövetségen keresztül kapott juttatás, 140 helyett 90 millióra, és a harmadik, a játékosok, főleg a külföldiek nagyon magas bért kapnak. Nettó másfél millió forintos összegekről van szó havi szinten, de a legkevésbé sem akarja az érdieket a játékosok ellen hangolni, nem sajnálja tőlük, mert tudja, hogy ilyen teljesítményhez ilyen szintű fizetésekre van szükség. Hangsúlyozta, hogy ez kényszerpálya, az a cél, hogy valamilyen formában megmentsék a csapatot.

Mi lesz most? Vagy fel tud hajtani egy nagy szponzort, amely a nevére veszi a csapatot, és ezen dolgozik is, vagy lejjebb kell adni az ambíciókból, ami a külföldi klasszisok távozásával járhat. Hat éven keresztül 3.-ak voltak az NB I-ben, ez nem tartható jelen állás szerint, viszont több helyi fiatalnak adhatnának lehetőséget. Szerinte a nagy többség elfogadja az érvelést, mert ez „olyan, mintha Kádár-kockában élnénk családilag, de jacuzziba ruháznánk be” – fogalmazott Csőzik László.

Az érdiek által befizetett építményadó 1,2 milliárd forint, ebből kellene 700 milliót fordítani a kézilabdára. Nincs olyan nagy szponzoruk, mint az Audi (Győrben), a MOL vagy a Pick (Szegeden), de még azon is elgondolkodott, hogy a városban dolgozó Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonosát, Mészáros Lőrincet kérdezi meg, hiszen több tízmilliárdos közbeszerzéseket nyert el náluk is miniszterelnök régi barátjának cége.

A beszélgetést meghallgatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors
2020. február 17., hétfő 07.45
Műsorvezető: Szénási Sándor