„Klubrádió
Megbeszéljük...

Érdemes-e a tökéletességet számon kérni az ellenzéken?

25/09/2019 18:38

| Szerző: Klubrádió

Ezzel az ellenzékkel nem lehet jobbá tenni Magyarországot, valami más kell a borzasztő Fidesz leváltásához – mondta a Klubrádió stúdiójába meghívott egyik hallgatónk. Másik civil vendégünk szerint azonban nincs ideális párt, kár is ilyet keresni, azt azonban a választóknak el kell dönteniük, melyik erő képes végre jó, de legalábbis jobb irányba vinni az országot a Fidesz pártállami uralma után. Ön mit gondol?

2019. szeptember 24. Megbeszéljük... (2019. szeptember 24., kedd 16:00)
92:50
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György, Dési János

Megbeszéljük című műsorunkban ezen a héten, a Klubrádió túlélési gyakorlatának napjaiban hallgatóink nem csak telefonon mondhatják el véleményüket, hanem néhányan közülük a stúdióba is eljönnek, és Bolgár György riporterrel együtt, a mikrofon előtt ülve kommentálják a friss közéleti eseményeket.

Egyik stúdióvendégünk kedden Skobrák Máté volt, aki egy budapesti alapítványi iskola tanítója, és október 13-án lesz 29 éves. Másik meghívottunk Lázár András nyugdíjas villamosmérnök, közgazdász volt.

Semmiben sem különbözik a Fidesz logikájától

Skobrák Máté egyebek mellett arról beszélt, egyáltalán nem tetszik neki a jelenlegi rezsim, valamit tenni kellene a borzasztó Fidesz leváltására, de ma már azt is gondolja, hogy ez a jelenlegi ellenzékkel nem fog menni. Abban, hogy idáig jutott nagy szerepe van azoknak a napvilágra került történeteknek, amelyek arra utalnak, az ellenzék fű alatt több önkormányzatban is „nagykoalícióra” lépett a Fidesszel, vagyis ugyanúgy szavaz, mint a kormánypárt. Valami tehát a mélyben nagyon nem stimmel az ellenzékkel, nagyon gyanús – véli a negyedikes osztályfőnök.

Skobrák Máté az ellenzéket a fővárosi választási kampányban használt jelmondata miatt is kritizálta. Nem tetszik neki Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt „Vegyük vissza Budapestet!” szlogenje, számára ez semmiben sem különbözik a Fidesz logikájától, miszerint a város egy zsákmány. Lehet, hogy Karácsonyék nem erre gondoltak, de ez a mottó akkor is rossz hangvételt ad a kampányuknak – mondta stúdióvendégünk, aki szerint az ellenzék által ígért Tiborcz-adó kifejezés sem cseng jól.

Mint mondta, őt is kirázza a hideg a mostani rendszertől, az oligarcháktól, de visszás, hogy olyan ötlettel kampányol Karácsony Gergely, amit főpolgármesterként nem tudna megvalósítani, hiszen nem vethetne ki ilyen adót. Másrészt úgy hangzik, mintha azt mondaná, hogy fizessenek a gazdagok, amit rossz iránynak tart. Úgy véli, az indulóknak nem azt kellene célul tűzniük, hogy minél több szavazójuk legyen, akik nagyon utálják az ellenfelüket, hanem olyan támogatókat szerezniük, akik beszélgetni próbálnak a másikkal.

(Karácsony szerint azonban a Tiborcz-adót minden 500 millió forintnál értékesebb fővárosi ingatlan után be lehetne szedni, a pénzt pedig bérlakásépítésre és -felújításra költhetné a főváros. Szerinte „a Tiborcz-adó a bejövő forrás miatt is kell, meg az emberek igazságérzetéért is. Ez nem ingatlanadó, hanem a felső egy százalék adója.”)

Mégiscsak mást és máshogyan fognak tenni

Lázár András másképp gondolkodik az ellenzékről és a polgárok választási lehetőségeiről. Szerinte soha nem érdemes az ideális pártot keresni, mert olyan valószínű nincs, a valóságban az elképzelt legjobbhoz képest legfeljebb „második legjobb” létezhet. Azt kell tehát kiválasztani, hogy melyik erő tudja pozitív irányba mozdítani az országot.

Erre most – az egyébként nehezen – összeállt ellenzéki pártszövetséget látja alkalmasnak, amely szerinte a demokrácia, a jogállam erősödése és a valódi prosperitás felé vinné a társadalmat a Fidesz pártállami uralma után. Még akkor is, ha valószínű, nem lesz ideális a működésük, és önkormányzati többségi pozícióban is minden bizonnyal vitatkozni fognak egymással, de mégiscsak mást és máshogyan fognak tenni. Hasonlóan vélekedett egy másik betelefonáló hallgató is, aki szerint nem volna szabad előre leírni az ellenzéket, miközben „a Fidesz mindent csinált, csak jót nem”.

A rossz, a kisebbik rossz és a civil

Skobrák Máté szerint azonban nem csak két választás lehetséges, a rossz és kisebbik rossz között, hanem létezhet további, civil opció is. Erre azért van szükség szerinte, mert a legtöbb mostani jelölt pártkatonaként fog viselkedni, és megköti majd azokat a rossz alkukat, amelyeket a politikusok eddig is megkötöttek, ahogy azt Karácsony Gergely polgármesterként Zuglóban az elmúlt években tette – mondta a budapesti tanító, aki arra is utalt, hogy szerinte Budapesten az egymással fű alatt együttműködő kormánypárti és ellenzéki pártok jelöltjeinek alternatívája Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt lehet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük
2019. szeptember 24., kedd 16.00
műsorvezető-riporter: Bolgár György