„Köszönjük
Reggeli gyors

Életszerűtlen, hogy nagy számban tévedtek volna a szavazatszámlálók

12/06/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Ha valaki tett egy X-et Szentkirályi Alexandra neve mellé és egyet Vitézy Dávidé mellé akkor azt természetesen Vitézy szavazatai közé kell számítani. Ugyanakkor valószerűtlen, hogy nagy mennyiségben tévedtek volna ezzel kapcsolatban a szavazatszámláló bizottságok – mondta Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja a Reggeli gyorsban.

2024. június 12. Reggeli gyors - részlet l Litresits András 2024.06.12.
07:09
00:00
A vasárnapi főpolgármester-választáson több esetben is érvénytelennek minősíthették azokat a Vitézy Dávidra leadott voksokat, amelyeknél a Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába is ikszeltek egyet – így értesült az rtl.hu.

A választási törvény szerint csak egy jelöltet lehet támogatni, de miután a fideszes jelölt nevét a visszalépése miatt már áthúzták a szavazólapokon, ezért a mellette lévő rubrikát is úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne a papíron. Feltételezések szerint több száz ilyen szavazat kerülhetett az urnákba, amelyeket aztán a számláláskor érvénytelennek nyilvánítottak. A lap információi szerint Vitézy Dávid erre hivatkozva kéri majd a voksok újraszámlálását. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között mindössze 324 szavazat volt a különbség, kettejük harcában a végső szót a Nemzeti Választási Bizottság vagy a Kúria mondja majd ki. 

Ha van érvényes szavazat a szavazólapon, akkor azt nem befolyásolja, hogy szerepel mellette érvénytelen is – erősítette meg Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja a Reggeli gyorsban. Vagyis ha valaki tett egy X-et Szentkirályi Alexandra neve mellé és egyet Vitézy Dávidé mellé – akkor azt természetesen Vitézy szavazatai közé kell számítani.

Ugyanakkor Litresits szerint életszerűtlen, hogy nagy mennyiségben tévedtek volna ebben a kérdésben a szavazatszámláló bizottságok. A választási eljárásról szóló törvény azt is kimondja, hogy ha érvénytelennek nyilvánítanak egy szavazatot, annak indoklását fel kell tüntetniük a szavazólap hátoldalán és azt alá kell, hogy írják a bizottság jelen lévő tagjai – mondta.  

Voks 24 - Az NVB ülése
 
 A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése 2024. június 9-én. l Fotó:
MTI/Soós Lajos
 
 

Litresits elmondta, hogy a mai napon is lesz bizottsági ülés, de akkor még a külföldről hazahozott,  lezárt urnáknak a sértetlen állapotáról kell döntést hozni. Tehát ma valószínűleg még nem kerül napirendre Vitézy Dávid fellebbezése. Hozzátette: amennyiben az újraszámlálás mellett dönt a bizottság, akár lehet is esélye Vitézy Dávidnak. Még a héten elbírálják Vitézy Dávid fellebbezését - mondta Litresits.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Litresits Andrással
2024. június 12., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre