„Köszönjük
Megbeszéljük...

Karácsony: A fő kérdés az, a beszélgetés hogy került ki az irodából

11/06/2024 17:52

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A főpolgármester szerint a manipuláció nem a választási folyamatban van, hanem a választási szabályokban.

2024. június 11. Megbszéljük - részlet - 2024.06.11. Karácsony Gergely
20:53
00:00
Karácsony Gergely szerint nem probléma, hogy a főpolgármester-választás szoros eredménye miatt ellenőrzik, valóban az volt a budapestiek akarata, amit ez az eredmény mutat. Ha felmerülnek kérdések, azokat tisztázni kell, ez mindenkinek az érdeke – mondta a Megbeszéljükben. Hozzátette: bízik a választási szervekben, szerinte a magyar választási rendszer egyedüli fair és professzionális része az igazgatás.

Szerinte a manipuláció nem a választási folyamatban van, hanem a választási szabályokban: a június 9-i választásokat olyan rendszertben tartották, amelyet a Fidesz két lépésben is módosított. A választás rendkívül manipulatív folyamat volt, aminek a végén az a jelölt, amelyik folyamatosan cáfolta, hogy a Fidesz jelöltje lenne, most azért óvja meg a választást, mert a Fidesz-szavazók nem találták meg őt a szavazólapon – jegyezte meg.

EP-választás - Az MSZP és Párbeszéd sajtótájékoztatója
 
Karácsony Gergely. Fotó:MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
 

Ami a Vitézy Dávidra tett megjegyzéseit illeti, (az ezeket rögzítő hangfelvétel a Kurucinfón látott napvilágot, majd a Telex szembesítette velük a főpolgármestert) azt mondta: "nagyon súlyos félreértés, ha arról beszélgetünk, hogy egy főpolgármester bizalmi, baráti körben valamiről beszélget, és ott mást tónust üt meg, mint amilyet a nyilvánosságban. Ezek a hangfelvételek ugyanis nagyon súlyos bűncselekmény révén jöttek létre. Az, hogy Budapest főpolgármesterét rendszeresen, szisztematikusan, több helyzetben és hónapokon keresztül lehallgatják, az sokkal súlyosabb ügy, mint hogy én négyszemközt milyen rossz mondatokat mondok a barátaimnak."

Hozzátette: pontosan tudja, hol készültek a felvételek. Például a szobájában. "Természetesen sajnálom ezeket a mondatokat, nem a nyilvánosságnak szántam őket, nem is fejezik ki az árnyalt véleményemet. Egyébként ma már adtam egy interjút ezzel kapcsolatban, és elnézést kértem Vitézy Dávidtól" – emlékeztetett. Hozzátette, hogy  a közügy ebben nem az, hogy mit mondok négyszemközt valakiről, hanem hogy az miért van felvéve, kiszivárogtatva. Az a közügy, hogy a főpolgármesteri irodában lezajlott beszélgetés hogyan került fel a Kurucinfóra."

A választással kialakult erőviszonyokról szólva azt mondta, örülne neki, ha a Tisza Párt, azaz a jobbközép alternatíva mellett lenne egy baloldali ajánlat is. Ha hiszünk ebben a politikában, akkor ki kell bekkelni ezeket az időket, és dolgozni kell tovább, megvárva, hogy a társadalom nyitottabb lesz egy ilyen helyzetre.

Nem hiszi, hogy a Tisza Párt nélkül tud majd dolgozni. Bízik abban, hogy majd kialakítják az együttműködés formáit. Ha lezárulnak a jogorvoslati viták, egyenként szeretne leülni a listavezetőkkel, akikkel pedig elképzelhető az együttműködés, azokkal szeretné megbeszélni ennek a feltételeit. 

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Karácsony Gergellyel
2024. június 11., kedd 17:20
Riporter: Bolgár György