„Klubrádió
Café Péntek

Életmű 14 és fél kilóban, maradhat?

8/12/2023 08:28

| Szerző: Váradi Júlia

Múltidézés Szőnyi Istvánnal és Ferenczi Sándorral, egy Závada Pál író-olvasó találkozó, egy izraeli film és a friss Déri-díjas Ilma Rakusa a Café Péntekben.

2023. december 08. Café Péntek (2023. december 08., péntek 20:00)
54:08
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Csukás István, Esterházy Péter, Ottlik Géza is Déri-díjas volt, és most újra kiosztották ezt a megtisztelő irodalmi díjat, amelyet idén Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetett át. A Café Péntekben a Svájcban élő, magyar származású műfordító-írót, Ilma Rakusát faggattuk.

Ilma Rakusa svájci irodalomkritikus és író egy panelbeszélgetésen a frankfurti Fokus Lyrik 2019 rendezvényen.
 
Ilma Rakusa svájci irodalomkritikus és író egy panelbeszélgetésen a frankfurti Fokus Lyrik 2019 rendezvényen.
Fotó: Kritzolina / wikipedia
 

Szőnyi István életművéről 14 és fél kilós, háromkötetes album született. A festőművészről beszélgettünk Kolozsváry Mariann művészettörténésszel.

Szőnyi István rézkrckészítés közben 1957-ben
 
Szőnyi István rézkarckészítés közben 1957-ben
Fotó: Gink Károly
 

Ismerik-e a törökszentmiklósi gimnazisták a kortárs magyar irodalmat, vagy legalább annak egy kis szeletét? És ha nem, akkor mit olvasnak? Ez kérdeztük tőlük egy irodalmi esten, amelyen Závada Pállal Darvasi László beszélgetett.

Závada Pál - Darvasi László
 
Závada Pál - Darvasi László
Závada Pál Facebook-oldala
 

Miért volt olyan meghatározó Ferenczi Sándor pszichoanalitikus tevékenysége a budapesti polgárság számára az 1910-es, 1920-as években? Mészáros Judit pszichoanalitikus konferenciát és kiállítást szervezett erről.

Ferenczi Sándor
 
Ferenczi Sándor
 kép: Wikipedia
 

És hogy tudhatta az izraeli filmrendező egészen pontosan, hogy mi történik Gázában, amikor még nem támadta meg a Hamasz Izraelt? Az eltűnt katona című filmről kérdeztük Gyárfás Dorka filmkritikust.

Café Péntek
2023. december 8. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia