„1%
Reggeli gyors

Elemző: Sokba kerül az embereknek a rezsicsökkentés

23/06/2022 10:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bizonytalan körülmények közt tárgyalja a kormány 2023-as költségvetést – véli Csíki Gergely. A Portfolio lapigazgatója a Reggeli gyorsban azt mondta, a rezsicsökkentést csak különadókkal lehet fenntartani, a várható gazdasági növekedés pedig sokban függ attól is, mennyire húzódik el az orosz-ukrán háború. Szerinte túlzóak a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos kormányzati várakozások.

2022. június 23. Reggeli gyors - részlet 22.06.22. Csíki Gergely
06:33
00:00

Elkezdődiött a Magyarország 2023-as központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája szerdán az Országgyűlésben. Az előterjesztést és az Állami Számvevőszék ehhez kapcsolódó véleményét 30 órás időkeretben tárgyalja a parlament.

"Érdekes kérdés, mekkora beleszólást enged a kormány az ellenzéknek rendeleti kormányzás idején" – mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Csíki Gergely, a Portfolio lapigazgatója. Szerinte az adott intézkedésekről, a különadókról ilyen körülmények közt nem folyhat érdemi vita, hiszen a kormány rendeletet hozhat, amellyel minden egyeztetést megkerülhet.

A kormány elsődleges célja, hogy a rezsicsökkentést kisebb módosításokkal fenn tudja tartani, "ennek óriási ára van", amit jellemzően az MVM feltőkésítésén lehet nyomon követni. "400-800 milliárdos kiadásról van szó" – tette hozzá.

Csíki szerint ezt egyre nehezebben és egyre több különadóval tudja megtenni a kormány. A rezsicsökkentést végső soron ugyanúgy az emberek fizetik meg, illetve az állam saját magán spórolva tesz hozzá valamennyit, beruházások elhalasztásával, illetve kiadások csökkentésével.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2023-ra 4,1 százalékos gazdasági növekedést és 3,5 százalékos hiányt tűzött ki célul, de olyan nagy a bizonytalanság a háború miatt, hogy Csíki reálisabbnak tartja a 2-3 százalékos növekedést, ha a háború jövőre is elhúzódik.

Az energiaárak Európában is a háborútól, illetve az energiaellátás szükséges átalakításától függnek. Elemzők emiatt további recesszióra számítanak, ami a magyar gazdaságra is kifejti hatását. A kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gyakran tesz borúlátó kijelentéseket, amelyek ugyancsak ellentmondanak Varga Mihály növekedési célkitűzésétől. Az inflációs célt is több kockázat fenyegeti, az euró árfolyama jelenleg 400 forint közelében mozog, a költségvetést 370-380 forintos szinten tervezték meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csíki Gergellyel
2022.06.23., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera