„Klubrádió
Ha én ezt a Klubban elmesélem … !

Elemzés és megfigyelés – Lakner Zoltán

6/07/2020 06:57

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Ha én ezt a Klubban elmesélem...! péntek esti adásának vendége Lakner Zoltán politológus volt. Gyakran halljuk őt a Klubrádióban, látjuk különböző tévécsatornák műsoraiban, olvassuk a sorait az online és print sajtóban, de most kivételesen nem (nemcsak) politikáról és közéletről beszélt. Mindannyiunk életében vannak könyvek, amelyeket időről időre újraolvasunk, és minden alkalommal valami újat, valami mást fedezünk fel bennük. Ilyen könyv Lakner Zoltán életében Thomas Mann Varázshegy című műve. Ennek  kapcsán arról is beszélgettünk, hogy Zoltán miért is azonosítja magát a regény főszereplőjével, Hans Castorppal, de szó volt gyerekkorról, szorongásról, énkeresésről, bajtársiasságról és barátságról is.

2020. július 03. Ha én ezt a Klubban elmesélem … ! (2020. július 03., péntek 20:00): Lakner Zoltán
49:11
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
Lakner Zoltánról kevesen tudják, hogy szenvedélyes könyv-, színház- és zenefogyasztó. Ez talán azért is van így, mert saját elmondása szerint leginkább olyan témákban szeret megnyilatkozni, amelyekhez igazán ért. Ebben az esetben azonban kivételt tett, így beszélgethettünk gyermekkori olvasmányélményeiről, és arról a regényről is, ami időről időről újra megtalálja: Thomas Mann Varázshegyéről.

Lakner Zoltán

Nem meglepő, ha egy politikai elemző szeret megfigyelő állásba helyezkedni, és az embereket, csoportokat mozgató szabályszerűségeket tanulmányozni. Zoltán gyerekkora óta ebben a "megfigyelő állásban" van, nem véletlen tehát az sem, hogy Thomas Mann Varázshegye főszereplőjének, Hans Castorpjának alakjában kicsit saját magát is látja. Thomas Mann maga is azt mondta saját művéről, hogy legalább kétszer kell elolvasnia valakinek ahhoz, hogy egyszer megértse; vendégünk is újra és újra visszatér ehhez a regényhez.

Hans Castorp szintén megfigyelőként éli (három hétre tervezett) hét évét a Varázshegyen, miközben személyisége változik, jelleme fejlődik. Beszélgettünk Lakner Zoltánnal arról is, hogy egy alapvetően introvertált embernek milyen érzés folyton a politika porondján léteznie, hogyan érintik őt a nemtelen támadások, a heti több interjú és a magánéletére tett megjegyzések. Vendégünk mesélt nagy paradigmaváltásokról is - például arról, hogy miért hagyta abba a politikai tanácsadói pályát, vagy miért döntött úgy, hogy maga mögött hagyja az elemzői semlegességet.

Zoltán két egyetemen is tanít - szó volt arról is, hogyan éri el, hogy a diákok gondolkodni kezdjenek, és saját maguk alakítsák ki a véleményüket a politikai folyamatokról. Ő maga is rengeteget tanul a fiatal hallgatóktól, és ezt egyáltalán nem szégyenli bevallani.

Bár legnagyobb álma az, hogy egy kanapén nyugodtan olvashasson, erre még egy jó darabig várnia kell, hiszen saját bevallása szerint túl öreg már ahhoz, hogy ne kezdjen új dolgokba. Így aztán mindig új dolgokba kezd - mindannyiunk megelégedésére.

Lakner Zoltán
Ha én ezt a Klubban elmesélem...!
2020. július 3. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Zsuzsanna