„Köszönjük,
Belső közlés

Efrájim Kishon: Eichmann vall

10/06/2024 15:14

| Szerző: Klubrádió/Pályi Márk

A Klubrádió honlapján irodalmi rovatunkban minden héten közzéteszük egy, a rádióban korábban elhangzott verses vagy prózai felvolvasás felvételét. Ma Efrájim Kishon Eichmann vall című, eredetileg Tükörfordítás című humoreszkjét hallgathatják meg Egger Géza és Valcz Péter előadásában, két különféle szereposztásban.

2023. június 03. Tükörfordítás- részlet l Efrájim Kishon: Eichmann vall l Valcz Péter, Egger Géza (2023.06.03.)
05:43
00:00
Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk egy évvel ezelőtti adása az alig ismert magyarországi cionista ellenállás témájával foglalkozott, s az adás lezárásaként a magyar gyökerű izraeli humorista, Efrájim Kishon humoreszkje is elhangzott, amely az Izraelben perbe fogott náci főbűnös, Adolf Eichmann képtelen védekezési és retorikai stratégiáját parodizálta, amit szintén izraeli humorista kollégája, Dán Dalmát, vagyis Dalmáth Ferenc fordított magyarra, és Valcz Péter, illetve Egger Géza színművészek adták elő a Klubrádió számára, amiről kivételesen videós rögzítés is készült, így képpel is megnézhetik.

Államügyész – Valcz Péter, Eichmann – Egger Géza

A hang- és videófelvételek különlegessége, hogy a két színművész mind a két felosztásban előadta a humoreszket, így a befogadók kedvükre megítélhetik, hogy melyik szereposztást milyen szempontból érzik hitelesebbnek. A fenti hangsáv lejátszás gombjára, ill. a sorban elsőként beágyazott videóra kattintva az államügyész szerepét a műsorunkban rendszeresen fölolvasó Valcz Péter, Eichmannét a többek között a TÁP Színház számos korábbi előadásában is szereplő Egger Géza adja elő; míg az alábbi hangsávon és a lenti videón mindez fordított szereposztásban tekinthető meg, ahol Valcz játssza el a manipulatívan védekező háborús bűnöst, és Egger igyekszik őt leleplező beismerésre késztetni.

2023. június 03. Tükörfordítás- részlet l Efrájim Kishon: Eichmann vall l Egger Géza, Valcz Péter (2023.06.03.)
06:04
00:00

Államügyész – Egger Géza, Eichmann – Valcz Péter

*

A címlapi képen Hajím Topól rajza Efrájim Kishonról.