„Klubrádió
Reggeli gyors

Drón: mi számít magánlaksértésnek?

27/01/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A január 1-jével életbelépett tervezet szerint drónfelvételt készíteni más ingatlanáról magánlaksértés lehet. M. Tóth Balázs, az Átlátszó jogi igazgatója azonban úgy véli, hogy tevékenységükkel továbbra sem követnek el szabálysértést, sem bűncselekményt. Kérdés, hogy a hatóságok és az ügyészség is így gondolja-e.  

2021. január 27. Reggeli gyors - részlet 21.01.27. M. Tóth Balázs
08:37
00:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezete szerint 2021. január 1-jétől magánlaksértés lehet más ingatlanáról az ő engedélye nélkül drónvideót készíteni. A tényfeltáró sajtó munkáját nehezítő, azóta már életbe lépett szigorítás természetéről kérdezte Pálinkás Szűcs Róbert M. Tóth Balázst, az Átlátszó jogi igazgatóját.

M. Tóth két különböző változásról számolt be. Az egyik egy szabálysértési tényállás, ami egyszerűsítve arról szól, ha valaki más lakásáról drónnal készít felvételt, azzal szabálysértést követ el. Ez a magánlaksértés tényállásába illeszkedik. A magánlaksértés fogalmi feltétele az állandó bírói gyakorlat szerint, hogy nem magánlaksértést nem lehet elkövetni olyan ingatlan esetében, amelyek nem arra szolgálnak, hogy ott emberek élejenek, aludjanak.

„Tehát amikor Mészáros Lőrinc cégeinek birtokáról készítünk felvételet, akkor nem követünk el szabálysértést, hiszen világos, hogy ezek a területek nem, arra szolgálnak, hogy bárki is életvitelszerűen lakjon ott” – fejtette ki.

A másik változás a Büntető Törvénykönyv módosítása, amely az előzőhöz képest másképpen szabályoz. M. Tóth úgy foglalta össze: ha más lakásának huzamosabb megfigyeléséről van szó, az már büntethető magatartásnak minősül.

Fotó: Pixabay
 

Azt is hozzátette, hogy az Átlátszó sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követ el. Előbbit azért, mert a megfigyelt ingatlanok nem szolgálnak lakóhelyként, utóbbi esetében pedig a huzamosság sem áll fenn. Ezen kívül soha nem készítenek felvételt emberről, emberi magatartásról, és nem is jelenhet meg náluk ilyen felvétel. Az Átlátszó a magánszférát nem is érinti. 

Hangsúlyozta, megvan az esélye annak, hogy álláspontjuk nem fog egybeesni az rendőrség és az ügyészség álláspontjával. Ilyenre precedens még nem volt. „Mégiscsak arról van szó, hogy van a sajtó- és szólásszabadság, valamint a kritikus beszéd szabadsága, és ez szemben áll a magánszféra védelmével. Amikor e kettő ütközik, azt kell eldönteni, hogy melyik alapjog védelméhez fűződik erősebb érdek” – tette hozzá.

Ennek megfelelően „praktikusan szürreális” feltételeket szabnak meg azoknak, akik drónozni szeretnének, legalább 30-45 nappal előbb be kell jelenteni a drónfelvételt. Aminek elmulasztása még nem jelent sem bűncselekményt, sem szabálysértést.

Az Átlátszó továbbra is folytatni szeretné a tényfeltáró munkáját, jelenleg ennek lehetőségeit járják végig.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.01.27 8:35
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert