„Köszönjük,
Esti gyors

Drágul a hús, a tej

26/02/2021 20:30

| Szerző: Klubrádió/K.K.

 | Szerkesztő: Kazinczi Károly

Tévhit, hogy Magyarország önellátó lenne az élelmiszer-termelésben, importra szorul. Éppen ezért a válság, a forint gyengülése meg fog jelenni a fogyasztói árakban.

2021. február 26. Esti gyors - részlet 21.02.26. Raskó György
07:30
00:00

Körülbelül 5-8 százalékos áremelkedésre lehet számítani a húspiacon, 10 százalékra a tejnél. Ennek az az oka, hogy a kereslet nem esett vissza a járvány idején sem, mert bár az éttermek jórészt bezártak, az embereknek enniük kell. Igaz, ezt most többnyire otthon teszik, tehát vásárolnak alapanyagot.

Raskó György agrárközgazdász az Esti gyorsban a világgazdasági folyamatokra mutatott rá. Az állatok takarmányozására használt termények ára az utóbbi 2 hónapban 30 százalékkal emelkedett. Például búzára, árpára, kukoricára, szójára, napraforgóra kell gondolni. 5 évvel ezelőtti az árfolyam. Hozzá kell tenni, hogy az állattenyésztésben a takarmány ára a költségek 70 százalékát teszi ki. A tenyésztők tehát körülbelül 15-20 százalékos áremelésben gondolkodhatnak. De ennyi nem lesz Raskó György véleménye szerint.

Magyarországon a kormánypropaganda szereti kiemelten kezelni az agrárium szerepét. A valódi helyzet azonban az, hogy az ország rég nem önellátó hústermelésben, a sertésállomány például rendkívül alacsony, de tejet is importálni kell. Ezért hát a magyar gazdák biztosak lehetnek abban, hogy az áremelési törekvéseiket bizonyos mértékben érvényesíteni tudják, hazai termékekből nincs túlkínálat, nem kell az importárak alá menniük. A tőzsdei árak itt is diktálnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2021.02.26. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály