„Klubrádió
Reggeli gyors

Fejtörést okoz a gazdáknak a „zöldítés”

26/10/2020 13:00

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Rugalmas, fenntartható, válságbiztos agrárpolitikát akar az Európai Parlament. Meg is szavaztak egy reformot, amely a magyar gazdálkodóknak túl zöld.

2020. október 26. Reggeli gyors - részlet 20.10.26. Raskó György
00:00
00:00

Ismét bebizonyosodott, hogy az EP-ben nagyon erős a zöld lobbi, ez az egyik vélemény. A másik, hogy végre a környezet- és klímavédelem kerül előtérbe a mezőgazdaságban is. Tény, hogy a 2022 után követendő agrárpolitikában az eddiginél sokkal nagyobb szerepet kapnak az éghajlat- és környezetbarát feltételek a közvetlen kifizetéseknél. A támogatások 30 százalékát ezek figyelembe vételével lehet odaadni. A vidékfejlesztési források 35 százalékát is környezetbarát célokra kell fordítani. Újdonság az is, hogy a támogatások ezután nem Brüsszelből jönnek száz százalékig, hanem a tagállamoknak is bele kell nyúlniuk a zsebükbe. Az EU nemzeti társfinanszírozást kér. Tehát kevesebb pénzt kap az ágazat, szigorúbb feltételekkel, de ez nem érhetett váratlanul senkit, aki követte a közelmúlt eseményeit.

A professzionális termelőknél, nagyüzemeknél minden bizonnyal nekiállnak a költségek lefaragásának – véli Raskó György agrárközgazdász. A családi gazdaságok azonban nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha egyes területeken jelentősen csökken a támogatás. Az Európai Unióban 9,5 millió kis gazdaság van. Ezeknek a 65 százaléka 5 hektárnál kisebb területtel rendelkezik, vagyis a birtokméret miatt életképtelen önmagában. Ez a állapot persze Kelet-Európára jellemző, Nyugaton a családi gazdaságok már megfelelő nagyságú birtokon termelnek, gazdaságosan. Az említett okok miatt az uniós agrártámogatásnak kimondva, kimondatlanul van egy szociális szerepe is. A keleti tagállamok tehát ragaszkodnának a földalapú támogatáshoz, hogy ne menjenek tönkre a családi vállalkozások. A kicsiket közben ilyen szabályok is sújtják, hogy például újabban a 100 százalékban növényi eredetű termékre is rá lehet írni, hogy húsból készült, például egy burgerre. Ezt sokan nem értik, és nem csak a hústermelők.

A lényeg, hogy a klíma és környezet védelme, azaz a zöldítés mellett meg kellene hagyni a gazdaságos mezőgazdasági termelés lehetőségét is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/H.Szabó Sándor.

Reggeli gyors
2020.10.26.06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás