„Köszönjük,
Esti gyors

Nem csak idén lesz drága a gyümölcs

29/07/2020 01:22

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Bár nem jó minőségű idén a búzatermés, a hazai ellátásra elegendő lesz. A zöldségek, gyümölcsök ára viszont nem fog csökkenni a következő években sem.

2020. július 28. Esti gyors - részlet 20.07.28. Raskó György
07:17
00:00

A szokatlanul rossz időjárás ártott a gabonának, sok helyen el sem tudták kezdeni időben az aratást, a búzatermés nagy része csak takarmányozásra lesz alkalmas. Magyarországon körülbelül 1,2 millió tonna étkezési búzára van szükség, ez megtermett, emiatt tehát nem kell arra készülni, hogy drágulna a kenyér. A mintegy 4,5 millió tonna búza nagy része viszont silány, csak az állatok takarmányozására lesz jó, vagy még arra sem. Így látja Raskó György agrárközgazdász, aki az Esti gyorsban beszélt a mezőgazdaság helyzetéről.

Azt mindenki tapasztalhatta, hogy a zöldségek, gyümölcsök ára viszont az egekbe szökött. A tavaszi fagyok megtizedelték a cseresznye-, meggyfák termését, kajszibarackból is kevés termett. Nem csak itt, hanem a környező országokban is. A járvány miatt nem tudtak bejönni azok az idénymunkások, akik a korábbi években leszedték a gyümölcsöket. Az eper jó része például elrohadt a földön.

Raskó György szerint a kormánynak lenne itt mit tennie. Ahogy más élelmiszereknél már megtörtént , a zöldségek, gyümölcsök forgalmi adóját is le kellene csökkenteni 27-ről 5 százalékra. Ez a kormánynak is érdeke lenne, hiszen a kétkezi munka drága, a munkások nagy részét a szürke, illetve fekete gazdaságban foglalkoztatják, a szektor kifehérítése kifejezetten jót tenne. A szükséges lépések elhalasztása miatt nem számíthat arra a vásárló, hogy a következő években olcsóbban juthat hozzá a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Esti gyors
2020.07.28. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály